Mohammed antas å ha vært den øverste lederen for al-Qaida i Øst-Afrika og hovedmannen bak angrepene på USAs ambassader i Kenya og Tanzania på slutten av 1990-tallet.

Nå bekrefter flere uavhengige kilder at al-Qaida-lederen ble drept i Somalia tidligere denne uken. Det mener Clinton er svært gode nyheter.

— Hans død er et betydelig tilbakeslag for al-Qaida, deres ekstremistiske allierte og deres operasjoner i Øst-Afrika, sa Clinton under et besøk i Tanzanias største by Dar-es-Salaam lørdag.

Blodige ambassadeangrep

Nettopp denne byen var åstedet for en av de de mest beryktede terroraksjonene som Fazul Abdullah Mohammed mistenkes for å ha stått bak.

Lastebiler fullastet med sprengstoff ble utløst utenfor USAs ambassader i Dar er Salaam og Kenyas hovedstad Nairobi 7. august 1998. Til sammen ble over 220 mennesker drept, de fleste av dem i Nairobi. I tillegg ble flere tusen mennesker såret.

Angrepet ga al-Qaida mer oppmerksomhet, og USA utlovde en dusør på 5 millioner dollar for Fazul Abullah Mohammed.

Tidligere denne uken skal han ha blitt drept utenfor den somaliske hovedstaden Mogadishu.

— Dette er en rettferdig endelikt for en terrorist som brakte så mye død og smerte til så mange uskyldige i Nairobi, Dar-es-Salaam og andre steder, sier Hillary Clinton.

Stoppet ved veisperring

Også politiet i Somalia og den væpnede islamistiske gruppen al-Shabaab bekrefter at Fazul Abdullah Mohammed er død.

— Vi har bekreftet at han ble drept av våre politifolk ved en kontrollpost denne uka, sier Halima Aden, som har en lederstilling i de somaliske politistyrkene.

Tjenestemenn i den somaliske overgangsregjeringen opplyser at al-Qaida-lederen og en annen ytterliggående islamist ble drept tirsdag kveld.

— En av mennene som ble drept i nærheten av Mogadishu, var Fazul Abdullah. Måtte Gud velsigne hans sjel, har en ikke navngitte al-Shabaab-leder tidligere uttalt til nyhetsbyrået AFP.

Fazul Abdullah Mohammed kom opprinnelig fra øystaten Komorene. Han skal ha sluttet seg til al-Qaida i 1991.

DREPT: Dette bildet av Fazul Abdullah Mohammed er hentet fra det føderale amerikanske politiet FBIs liste over ettersøkte terrorister.
REUTERS/SCANPIX