– Zarqawi er blitt eliminert, sa Maliki i en direktesendt TV-tale sammen med USAs fremste militære leder i Irak, general George Casey, onsdag formiddag.

Terrorlederen Zarqawi ble drept i et amerikansk angrep mot et hus sør for Bagdad. Zarqawi skal ha blitt funnet hardt skadd da amerikanske soldater fant ham etter angrepet. Han ble overlevert til irakerne og døde senere av skadene, melder den amerikanske TV-kanalen ABC News

Sjyv andre al-Qaida-opprørere ble drept i det samme luftangrepet i byen Baquba, 65 kilometer nord for Bagdad, melder irakisk TV.

Abu Musab al-Zarqawis virkelige navn antas å være Fadil Nazzal al-Khalayla, født i oktober 1966 i al-Zarqa, nordøst for Amman i Jordan. Han skal ha reist fra hjemlandet i 1989 for å slutte seg til motstandsbevegelsen i det sovjetokkuperte Afghanistan, men ble i stedet skribent i en islamittisk avis i Pakistan.

Etter at han kom hjem, ble Zarqawi i 1994 dømt til 15 års fengsel for medlemskap i en forbudt organisasjon og for ulovlig våpenbesittelse. Da han ble sluppet fri etter et amnesti i 1999, reiste han tilbake til Pakistan og videre til Afghanistan og Osama bin Laden.

Etter Saddams fall har Zarqawi trådt fram som en nøkkelfigur i opprøret og terroren i Irak. Han har påtatt seg ansvaret for flere bombeangrep og brutale drap.

Samtidig kommer det rapporter om at en av Zarqawis fremste medarbeidere er tatt til fange med svært viktige opplysninger om al-Qaida.

REUTERS