Kilder i det italienske forsvarets etterretningstjeneste SISMI har det siste året flere ganger advart mot faren for at frivillige som har kjempet mot de amerikanskledede styrkene i Irak, vender tilbake til Italia for å utføre terrorangrep.

En av gruppene man frykter er Marokkansk islamsk kampgruppe GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain). GICM skal ha celler i de norditalienske regionene Piedemonte, Lombardia og Veneto.

Etter det avisen Corriere della Sera erfarer har etterforskningen av disse cellene påvist sterke forbindelser på tvers av landegrensene, også til Norge. Foruten Norge skal de italienske medlemmene av gruppen ha hatt kontakt med «brødre» i Frankrike, Bosnia, Marokko, Sverige og Storbritannia.

– Våre kilder i SISMI sier at GICM er aktive i Norge, bekrefter Corriere della Sera-journalisten, Fiorenza Sarzanini, overfor NTB.

Skandinavia Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt kan verken bekrefte eller avkrefte at GICM er aktive i Norge. Han påpeker imidlertid at en dansk-marokkaner ble knyttet til terroraksjonen i Casablanca i mai 2003, hvor 45 personer ble drept.

– Marokkansk islamsk kampgruppe, mest kjent som GICM, er blant de gruppene det er mest søkelys på internasjonalt for tiden. Gruppen ble dannet i Europa i 1993 og etablerte seg i Marokko året etter. Den har forgreininger flere steder i Europa, også Skandinavia, sier Lia til NTB.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har konkrete grupper i søkelyset, men ønsker ikke å si hvem dette er.

– Det finnes grupper i Norge som vi har fokus på, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen til NTB. – Men vi kan ikke kommentere denne påstanden konkret. Det sier seg nesten selv.