KLAUS JUSTSEN,

Washington DC

Hadde Al Gore gjort et nytt forsøk, ville han vært klar favoritt iallfall til de første primærvalgene tidlig i 2004. Nå blir det i stedet et åpent oppgjør.

Tross presidentens fortsatt høye personlige popularitet er demokratene langt fra rede til å gi opp på forhånd, som tilfellet var i 1991, da partiets sterke menn holdt seg unna og dermed åpnet veien for Bill Clinton.

De to første

Bare to har imidlertid til nå formelt erklært at de søker å bli partiets kandidat. Vermonts guvernør Howard Dean var først, men må foreløpig anses som en outsider. Senator John Kerry fra Massachusetts er vesentlig mer kjent og vil med en seier i nabostaten New Hampshires første primærvalg kunne sikre seg en sterk utgangsposisjon.

Senator Joseph Lieberman, som var visepresidentkandidat i 2000, hadde gjort det klart at han ikke ville stille opp mot Gore. I går hevdet Lieberman at han ennå ikke har truffet sin beslutning. Det betraktes likevel som noe nær selvsagt at den erfarne politikeren fra Connecticut gjør et forsøk.

Det samme kan gjelde for tidligere demokratiske leder i Representantenes hus, Richard Gephardt, og avgående flertallsleder i Senatet, Thomas Daschle.

Outsiderne

Den ungdommelige senatoren John Edwards, som i North Carolina er blitt sammenliket med John F. Kennedy, ventes også å kaste hatten inn i ringen. For Edwards er det akkurat som for flere andre kandidater et problem at deres gjennomslagskraft utenfor lokale områder har vært begrenset. På den bakgrunn tillegges flere outsidere en god sjanse. Den tidligere øverstkommanderende for NATO, general Wesley Clarke har for eksempel antydet en interesse for å forsøke seg i politikk, og et par demokratiske veteraner kan også føle seg fristet over evne etter at lojaliteten til Gore ikke lenger hemmer dem.

GIR SEG: Al Gore, her fra gladere dager.