Arabiske og palestinske bankers frykt for amerikanske straffetiltak gjør at Hamas-regjeringen ikke klarer å finne andre banker som kan ivareta pengestrømmen. Administrasjonen er derfor på randen av sammenbrudd raskere enn giverland og andre pengekilder hadde ventet.

Hamas’ problemer med å finne en bank har på kort sikt overskygget problemet med at giverland har varslet stopp i pengeoverføringen inntil regjeringen lover å anerkjenne Israels rett til å eksistere innenfor anerkjente grenser.

– Største krisen hittil

– Dette er uten sammenligning den største krisen palestinernes myndigheter og palestinernes økonomi står overfor. Den kan få langvarige og dyptgripende følger, sier Gidi Grinstein som leder den uavhengige israelske tankesmien Reut Institute.

Etter at vestlige land besluttet å boikotte den palestinske regjeringen, må Hamas nå vende seg mot muslimske land. Tirsdag kom det melding om at en delegasjon er på vei til Iran for å undersøke mulighetene for økonomisk støtte.

Flere eksperter har advart mot at boikotten kan drive de palestinske myndighetene opp i et hjørne slik at de må alliere seg med mer ytterliggående regimer.

Anklager USA

Hamas’ regjeringsmedlemmer og andre palestinske representanter anklager USA for å ha utløst krisen ved å ha presset Arab Bank i Amman til å slutte å administrere de palestinske myndighetenes hovedkonto.

Diplomater og palestinske representanter sier at kontoen i praksis er stengt, noe som gjør det umulig for Hamas-regjeringen å utøve helt grunnleggende funksjoner som for eksempel å motta utenlandsk hjelp.

– Selv om de får krisehjelp i form av penger, er det ingen steder å sette pengene inn, sier en vestlig diplomat.

– Amerikanerne informerte palestinske banker om at de risikerer juridiske og politiske tiltak dersom de har noe å gjøre med Hamas-regjeringen, sier en palestinsk regjeringsrepresentant.

Amerikanske myndigheter vil bare innrømme at de har hatt samtaler med Arab Bank og andre banker gjennom ambassaden sin i Jordan.

Risiko

Men banker som opptrer på vegne av Hamas, risikerer mye i det øyeblikk Hamas begår voldshandlinger, ifølge advokaten Gay Osen, som tidligere har saksøkt Arab Bank på vegne av amerikanske ofre for selvmordsbombere.

– Om en dag, eller et år, når Hamas sprenger en kafé eller en pendlerbuss, risikerer Arab Bank, eller en hvilken som helst bank, betydelige erstatninger om de utfører tjenester for palestinske myndigheter, sier Osen.

Fredssamtaler

Mens stemningen mellom Hamas-myndighetene og Israel er spent og all kontakt brutt, planlegger andre palestinske og israelske representanter å møtes i Marokko tidlig i mai.

Ami Ayalon, tidligere sjef for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet og nyvalgt medlem av nasjonalforsamlingen Knesset, skal lede den israelske delegasjonen.

På palestinsk side vil han møte representanter for president Mahmoud Abbas, blant annet de tidligere ministerne Yasser Abed Rabbo og Sufian Abu Zaida.

Ayalon blir tippet som ny viseforsvarsminister i en koalisjonsregjering.

– Vi må gjøre alt for å sikre at fornuftens stemmer på begge sider blir hørt, sier han til nyhetsbyrået AFP. Partene skal møtes i Casablanca 4. mai.

President Abbas sa selv tirsdag at han er klar til samtaler med en ny israelsk regjering.

– Jeg gjentar: Vi er klare og villige til å gå tilbake til forhandlingsbordet på grunnlag av Veikartet, sa Abbas med referanse til den siste fredsplanen med internasjonal støtte.