Det har vært noen harde uker i Vestre Fængsel i København for aktivisten som ble arrestert etter en aksjon på Christiansborg slott under klimakonferansen i den danske hovedstaden i desember.

Til daglig jobber den norske aktivisten med administrative oppgaver i Greenpeace i Danmark.

Tøff høytid

– Det er et veldig lukket fengsel, hvor du sitter innelåst på cellen det meste av døgnet. I tillegg hadde vi brev— og besøksforbud og følte oss ganske isolert, sier Christiansen til NTB.

Aktivistene søkte om å få ringe hjem til familiene til jul, men fikk avslag, noe Christiansen opplevde som en overreaksjon. 34-åringen har to barn, og også for dem ble det en tøff høytid.

– De er forholdsvis små, men eldstemann forstår litt hvorfor vi gjorde dette og synes det er bra at vi aksjonerer for en god sak, sier hun.

Ønsket seg en avtale

Å komme seg inn på gallamiddagen på Christiansborg gikk lettere enn Christiansen forventet. Da hun først ble spurt om å være med, regnet hun med at de bare hadde 5-10 prosent sjanse for å lykkes.

– Men så tenkte jeg at alle kan gjøre feil, også politiet, forklarer hun.

Vel inne på slottet rullet Christiansen og en annen aktivist ut et banner som oppfordret verdens ledere til handling i klimasaken. Selv om aksjonen i seg selv var vellykket, er ikke Christiansen fornøyd med utfallet.

– Budskapet kom fram, men vi fikk ikke til en avtale. Det var fortsatt 24 timer igjen av den beste sjansen vi har hatt, men det holdt ikke.

Ulovlig avlytting

Christiansen og to medaksjonister ble raskt arrestert, og til sammen ble et tjuetall personer pågrepet etter aksjonen. Seks ble satt fri, mens flere fikk advarsler eller bøter.

Politiets jurister anbefalte lignende reaksjoner mot de tre som tok seg inn på Slottet og ytterligere en person, men politiledelsen overhørte dette, melder Danmarks Radio. I stedet endte det med nesten tre uker i varetekt.

Politiet satte også i gang avlytting av 15 Greenpeace-telefoner, igjen uten samtykke fra egne jurister. I et lukket rettsmøte ble flere av disse avlyttingene senere kjent ulovlige.

Ikke skremt

Politiets fremgangsmåte har likevel ikke skremt Christiansen fra mulige fremtidige demonstrasjoner.

– Jeg mener at man i et demokratisk samfunn har rett til å ytre sine meninger, og så lenge det skjer på en ikkevoldelig måte, er jeg villig til å bryte loven for den retten, sier hun.