– Det vil bli sendt ut melding på vårt epost-nettverk, til over hundre tusen aktivister, sier rådgiver Lisa Sivertsen ved Amnestys oslokontor.

Etter at BT i går skrev om dødsdommen mot Adnan Hassanpour, som har familie i Fyllingsdalen og på Laksevåg, kontaktet Sivertsen Amnestys hovedkontor i London.

– Ikke for sent

– Etterforskeren der har fått bekreftet dødsdommen fra kilder i Iran. Det er vanlig praksis at dommen må bekreftes av Høyesterett. Vi aksjonerer for å få den omgjort, sier Sivertsen.

Amnesty har registrert svært mange brudd på menneskerettighetene i Iran den siste tiden, og frykter at 25 år gamle Adnan er blitt torturert. Han er blitt nektet kontakt med familien under fengselsoppholdet.

– Vi ser generelt en forverring av situasjonen for alle typer aktivister, enten det er journalister, fagforeningsmedlemmer, kvinneaktivister eller andre som opponerer mot myndighetene i Iran, sier Sivertsen.

Internasjonale protester redder liv, påpeker styremedlem Eva Stabell i Den internasjonale journalistføderasjonen.

– Gjennom kampanjer og aksjoner klarer vi å hindre de fleste planlagte henrettelsene av journalister. Men det gjelder drap i full offentlighet. Vi vet ikke hvor mange som sitter fengslet eller blir torturert i det skjulte, sier Stabell.

– Statoil må presse Iran

Hun mener at UD, og ikke minst Statoil og Hydro, bør legge press på iranske myndigheter for å stoppe forfølgelsene.

– Store norske statseide bedrifter bør legge betingelser om ytringsfrihet til grunn for sin virksomhet. Jeg vet ikke hvilke krav de har stilt til Iran, men av og til bør man kanskje sette makt bak kravene, sier Stabell.

Statoil har siden 2002 vært involvert i et milliardprosjekt for gassutvinning i Iran.

Informasjonsdirektør Jone Stangeland i Statoil sier selskapet stiller etiske krav til sine iranske samarbeidspartnere.

– Men når det gjelder enkeltsaker som ikke er knyttet til vår virksomhet, så mener vi at de må tas opp på diplomatisk nivå av norske myndigheter.

– Hvorfor kan ikke dere også stille krav til Iran?

– Vårt syn er at vi har et begrenset engasjement i Iran, og at generelle menneskerettighetsspørsmål må tas opp av norske myndigheter, sier Stangeland.

UD bekymret

UD vil nå undersøke saken.

– Norge er bekymret over menneskerettighetsutviklingen i Iran, hvor det er en økende bruk av dødsstraff. Dette er spørsmål som Norge med tar opp med Iran jevnlig. I denne konkrete saken har vi bedt ambassaden om å undersøke de faktiske forhold, sier underdirektør Bjørn S. Jahnsen i UD.

– Dersom det viser seg at journalisten er dømt for forhold knyttet til hans journalistiske virksomhet, vil dette være grunnlag for at saken kan bli tatt opp i våre samtaler med iranske myndigheter, sier Jahnsen.

BT forsøkte flere ganger i går å få kommentar fra den iranske ambassaden i Oslo, uten å lykkes.