— Den gamle, kastrerte hannkatten var blitt tynnere og var mer kosete enn vanlig. Når katter er det kan det bety at de vil ha hjelp. Så jeg tok han med til dyrlegen, forteller Linn Achre Tveit.

Da Linn kom med Vigdis til dyrlegen, ønsket denne å ta en hiv-test for å være på den sikre siden. Et par minutter senere kom hun tilbake med dårlige nyheter. Vigdis hadde aids og måtte avlives.

— Vi har i snitt et par katter i uken som får diagnosen, sier Ulf Erlandsen, daglig leder ved Tertnes Dyreklinikk. Han karakteriserer utviklingen som svært urovekkende, og råder folk til å teste kattene sine for hivsmitte.

— Hvis ikke vi tar tak i problemet nå, risikerer vi i verste fall at alle byens katter blir smittet av hiv, sier Erlandsen.

Katter lever kortere med hivsmitte og aids enn mennesker, og lidelsene blir raskt store. Derfor er det i praksis ingen andre fornuftige løsninger enn å ta livet av katten.

Slåsskjemper utsatt

— Dette handler både om fare for videre smitte, og om kattens livskvalitet. Det finnes ingen medisin, og diagnosen er fatal. Katten vil dø. Det er bare et spørsmål om tid, sier Erlandsen.

Klinikken har avdekket minst 200 tilfeller av katte-hiv de siste par årene, og Erlandsen er sikker på at mørketallene er enorme.

— Vi har et samarbeid med Dyrebeskyttelsen. Derfor har vi et godt innblikk i en stor populasjon, og vi tar en del hiv-tester. Alle veterinærer må ta ansvar og teste for hiv oftere, mener Erlandsen.

I utgangspunktet er hiv-problemet størst blant byens løse katter, men veterinærene på Tertnes ser nå også at stadig flere katter som har et hjem blir smittet.

— Ja, blant kattene er det ikke forskjell på konge og fant. De blander seg godt i hop der ute, og underholder hverandre. Jeg tror at det er mange katteeiere som vil bli skuffet og overrasket i tiden fremover, sier Erlandsen.

Hiv smitter ikke seksuelt hos katter slik det gjør hos mennesker. Det smitter gjennom spytt og blod, og først og fremst gjennom slåsskamper.

— Betyr det at hannkatter er mer utsatt enn hunnkatter?

— Vi ser en liten overvekt av hannkatter, men hunnkattene er på ingen måte fritatt. De forsvarer seg når de blir provosert, og slåss seg ut av problemer. Det samme gjelder kastrerte katter, selv om de er mindre aggressive, sier veterinæren.

Bare fra katt til katt

Symptomene er ikke klare, men en indikasjon kan være at katten har sår og infeksjoner som ikke vil leges, dårlig mage, rufsete pels og gjerne opphovnet tannkjøtt.

Katte-hiv kan i utgangspunktet bare smitte videre på andre kattedyr, men Erlandsen er redd for at det kan skje det samme med katte-hiv som skjedde med kattepest for 25 år siden.

— I 1979 muterte kattepestviruset. Det hoppet unntaksvis over til hund. Et virus blir stadig mer aggressivt jo mer fritt det får herje. Hvis det møter motstand, for eksempel i et vaksinert miljø, vil det svekkes, forklarer Erlandsen.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot katte-hiv.

Var en kriger

På Sørås sørger familien over Vigdis.

— Jeg bare sov i hele går, jeg orket ikke forholde meg til det. Det virket også som de andre kattene søkte mer til, sier Linn.

Linn og Kjetil har sterilisert eller kastrert alle kattene. Det har naboene også gjort. Men de vet at det går en løskatt i nabolaget, og de frykter at det var den som smittet Vigdis.

— Vigdis var krigeren, så han ble nok smittet i kamp. Jeg har også hatt en av de andre kattene til dyrlege etter at den ble skadet i kamp, så jeg frykter at minst en til kan være smittet, sier katteeieren.

Nå kommer hun til å ta alle kattene med til dyrlege for å få dem testet.