• Det irske folk har sagt at entusiastisk ja til EU-utvidelsen, sa Irlands statsminister Bertie Ahern i formiddag.

FRANK M. ROSSAVIK

Dublin

Fortsatt er stemmene til mindre enn 10 prosent av de irske velgerne talt opp og offentliggjort. Men trenden er så klar at ingen er i tvil om hvordan det hele ender.

Ifølge det irske tv-selskapet RTE blir nattens resultater fra sju kretser med elektronisk stemmegivning bekreftet av den manuelle opptellingen i de 35 øvrige.

Ifølge tv-stasjonen peker alt mot at ja-siden vinner med et resultat omkring 60-40. Oppmøtet er også mye høyere enn da irene sa nei til Nice første gang i fjor sommer.

Nei-siden skal ha gjort det skarpt i en del typiske arbeiderklasse-bydeler i Dublin. Men her skal fremmøtet ha vært så lavt at det ikke monner stort.

Foreløpig foreligger det ikke så mange kommentarer, men nei-siden har for lengst innrømmet sitt nederlag.

Justin Barrett, leder av organisasjonen No to Nice, sier at regjeringen har vunnet ved hjelp av "skremselspropaganda og løgner". Barrett kan selv være en av grunnene til at nei-siden gjorde det så svakt. Avsløringene av hans forbindelser til et tysk parti politiet kaller "naziliknende" har neppe hjulpet.

Statsminister Bertie Ahern hilste altså irenes "entusiastiske ja til utvidelsen" velkommen. Han mente også at fremmøtet på knapt 50 prosent var "fremragende".

Michael Marsh, professor i statsvitenskap ved Dublins velkjente Trinity College, sa til RTE i morges at "hovedgrunnen til ja-seieren er at folket denne gangen var mye bedre informert".