Det opplyser amerikanske tjenestemenn til CNN.

Kildene sier også til TV-kanalen at medlemmer av gruppen som ble avslørt, møtte mistenkte al-Qaida-medlemmer i Pakistan.

– Politiet føler seg trygg på at hovedmennene er brakt under kontroll, men samtidig vil verken politiet eller regjeringen på noen måte slappe av, sa den britiske innenriksministeren John Reid torsdag.

24 mennesker er arrestert etter avsløringen. Også i Pakistan er flere personer arrestert i en aksjon som var samordnet med britisk politi.

– Hovedmannen på frifot Men fem personer som er mistenkt i forbindelse med de avslørte terrorplanene mot fly mellom USA og Storbritannia, skal fortsatt være på frifot. Og ifølge TV-kanalen ABC News er den antatte hovedmannen blant dem.

TV-kanalen meldte også torsdag at to av de mistenkte hadde laget videoopptak av seg selv der de forteller at de skal begå selvmord.

ABC News siterer pakistanske tjenestemenn som identifiserer hovedmannen som 29 år gamle Matiur Rehman, som skal være med i al-Qaida-nettverket.

Kildene sier videre at Rehman planla et «spektakulært terrorangrep» som skulle markere femårsdagen for 11. septemberangrepene mot USA.

Britisk politi har nektet å kommentere opplysningene, og sa torsdag at de er trygge på at hovedmennene er brakt under kontroll.

Koordinerte aksjoner Terrorplanen som ble avslørt skal blant annet ha gått ut på at en rekke selvmordsbombere skulle sprenge seg selv samtidig mens de var på vei til USA i fly. Det skal ha blitt klart i løpet av de siste to ukene at målet for aksjonen var fly som skulle til USA, melder BBC.

– Planen var å ha flere selvmordsaksjoner på fly, i hovedsak samtidig, sa USAs minister for nasjonal sikkerhet, Michael Chertoff, torsdag kveld

– De var et par dager fra en test og noen få dager fra å utføre den, tilføyde Chertoff.

Terrorplanene omfattet så mange som 20 fly, ifølge den britiske TV-kanalen Sky News.

– Dette var et forsøk på å begå massedrap i et ufattelig omfang, sa nestsjef i London-politiet Paul Stephenson. De arresterte i saken er mistenkt for å ha planlagt å ta med seg eksplosive kjemikalier om bord i fly, opplyste Stephenson.

Alle som ble pågrepet i Storbritannia, skal ha vært britiske statsborgere. Det skal det dreie seg om britiske statsborgere av pakistansk opprinnelse, men dette er ikke bekreftet av politiets øverste ledelse. (©NTB)

REUTERS