OLA SÄLL

At afrikanske presidenter lever livet farlig er neppe noen nyhet; kupp og folkeopprør har vært afrikansk hverdag de siste 40 år. Men nå spores en stadig tydeligere tendens til at tidligere presidenter stilles juridisk til ansvar for sine synder.

Frederick Chiluba

Tirsdag ble tidligere president i Zambia Frederick Chiluba ført til en politistasjon i Lusaka og formelt arrestert for å ha stjålet til sammen knappe 200 millioner kroner fra staten. eller 48 tilfeller av tyveri, gjennom sine 10 år ved makten fra 1991 til 2001. Den immunitet han hadde som eks-president, ble fratatt ham ved en avstemning i Zambias parlament i fjor. Dermed fikk politiet mulighet til å innlede etterforskning mot ham på mistanke om tyveri og korrupsjon.

Frederick Chiluba nekter og sier at han er gjenstand for en heksejakt fra politiske rivalers side.

Didier Ratsikara

På Madagaskar ble tidligere president Didier Ratsiraka onsdag idømt 10 års hardt straffearbeide in absentia. Rettssaken i hovedstaden Antananarivo varte kun et par timer. Domstolen erklærte samtidig eks-presidenten upassende til i fremtiden å ivareta et offentlig verv.

Didier Ratsiraka ble funnet skyldig i å ha stjålet vel 52 millioner kroner fra nasjonalbanken, før han dro i eksil. Nasjonalbankdirektøren og den tidligere finansministeren ble in absentia dømt for delaktighet i tyveriet. Før Didier Ratsiraka forlot Madagaskar, hadde han tapt et omstridt valg — noe som brakte Madagaskar på randen av borgerkrig.

Didier Ratsiraka selv er i landflyktighet i Frankrike - et land som neppe utleverer ham til hjemlandet. Frankrike støttet ham gjennom hans 24 år ved makten.

Daniel Arap Moi

I Kenya er politiet i hælene på tidligere president Daniel Arap Moi. Han er gjenstand for etterforskning på grunn av mistanke om delaktighet i korrupsjon.

Den nye regjeringen i landet regner med at omkring 65 milliarder kroner forsvant fra statskassen gjennom Daniel Arap Mois 24 år ved makten. Han gikk av ved valget i desember i fjor.

Daniel Arap Moi har erkjent at korrupsjon var et stort problem i hans embetstid, men han avviser å ha vært innblandet personlig.

— De må respektere meg som en eldre statsmann og slutte å jakte på meg, sier han forbitret.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende