Zimbabwe sliter ifølge internasjonale organisasjoner med en inflasjon som på årsbasis er oppe i over 5.000 prosent, omfattende mangel på mat og en arbeidsledighet på 80 prosent. Men alt dette kan løses, ble det sagt på et toppmøte i Lusaka i Zambia før helgen.

Zimbabwes president Robert Mugabe fikk en varm velkomst da han kom til toppmøtet i samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika SADC i Zambias hovedstad. Sør-Afrikas president Thabo Mbeki lovet «hastegransking» av Zimbabwes problemer.

– Fullstendig tilfreds

– Vår oppfatning er at det er gitt en overdreven beskrivelse av problemene i Zimbabwe. Vi er fullstendig tilfreds med rapporten som Thabo Mbeki har avgitt om forholdene, sa Zambias president Levy Mwanawasa, som tidligere har kalt Zimbabwe «en synkende Titanic».

– Vi mener problemene i Zimbabwe ikke kan løses med press, framholdt Mwanawasa på toppmøtet i SADC.

Samarbeidsorganisasjonen ba i mars i år Mbeki megle i konflikten mellom regjeringen i Harare og opposisjonsbevegelsen MDC.

MDC har krevd endringer i valgloven foran valget på ny nasjonalforsamling neste år, men ifølge Mwanawasa er SADC tilfreds med dagens lov. Tidligere i år ble MDC-leder Morgan Tsvangirai angrepet og banket opp av politiet i Zimbabwe.

Intet behov?

Før toppmøtet i SADC sa Zimbabwes justisminister Patrick Chinamasa at landet ikke har behov for noen politiske reformer. – Vi skiller oss ikke ut fra verdens øvrige demokratier, jeg kan ikke se hvordan noe system kan være mer åpent og rettferdig enn vårt, framholdt han.

– Vi befinner oss i en situasjon der problemer blir omtalt på en overdreven måte, og Zimbabwe framstilles som et land uten politisk kontroll. Intet kunne være fjernere fra sannheten, sa Chinamasa.

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch hadde bedt SADC-lederne legge press på Mugabe for å få en slutt på det organisasjonen kaller overgrep i Zimbabwe. Mugabe var ikke selv til stede ved avslutningen av toppmøtet lørdag.

STR