En rekke land med USA i spissen har reagert sterkt på meldingene om at afghansk høyesterett truer med å dømme Abdul Rahman til døden.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice kontaktet torsdag president Hamid Karzai og ba om «en gunstig løsning» på saken.

Overfor Canadas statsminister Stephen Harper forsikret Karzai at Rahman ikke ville bli henrettet.

Nå reagerer ledende afghanske imamer på det de oppfatter som ettergivenhet overfor vestlige ledere, og kommer med en klar advarsel til Karzai.

– Kapp hodet av ham

– Det er en fornærmelse mot Gud å ta avstand fra islam. Vi kan ikke tillate at Gud blir ydmyket. Denne mannen må dø, sier imamen Abdul Raoulf til nyhetsbyrået Associated Press.

– Kapp hodet av ham. Vi kommer til å be folk om å rive ham i småbiter, helt til det ikke er noe igjen av ham, sier Raoulf som er medlem av Afghanistans største islamske organisasjonen, Ulema-rådet.

At Raoulf blir regnet som en relativt moderat muslimsk leder i Afghanistan, og gjentatte ganger ble kastet i fengsel av det gamle Taliban-regimet, forteller sitt om stemningen i landet.

Utilregnelig Afghanistan styres etter strenge sharialover som er helt klare på hvilken skjebne som venter dem som konvertere fra islam.

Afghansk høyesterett har gjort det klart at Rahman må konvertere tilbake til islam for å unngå dødsstraff, noe han nekter.

En annen løsning kan være å erklære ham strafferettslig utilregnelig, men det vil islamske ledere ikke godta.

– Må henges

– Han er slett ikke gal. Han stilte opp for media og tilsto at han var kristen. Regjeringen frykter verdenssamfunnet. Men folk kommer til å drepe ham om han slipper fri, sier imamen ved den sunnimuslimske Haji Yacob-moskeen i Kabul, Hamidullah, til AP.

Imamen ved en av byens største sjiamuslimske moskeer, Hossainia-moskeen, advarer samtidig mot å la Rahman flykte til utlandet.

– Om han får bo i Vesten, kommer også andre til å hevde at de er kristne for å få følge etter. Vi må statuere et eksempel. Han må henges, sier Said Mirhossain Nasri.