FN la søndag fram et forslag til en avtaletekst om overgangen til et demokratisk styre i det krigsherjede landet. Forslaget omfatter opprettelsen av en interimsregjering, en høyesterettsdomstol og en egen komité som skal organisere et tradisjonelt afghansk rådsmøte, en loja jirga.

Det var imidlertid ikke klart hvor mange medlemmer den midlertidige regjeringen skal ha, eller hvem som skal fylle plassene.

— Det mangler et viktig ledd her – navn. Vi venter fortsatt på navnene, sa FN-talsmann Ahmed Fawzi, som opplyste at det diskuteres et antall regjeringsmedlemmer på mellom 20 og 30.

Ingen av de fire delegasjonene hadde søndag ettermiddag lagt fram navnelister. FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi, som leder konferansen, har gjort det klart at alle delegatene må presentere sine navnelister i Bonn. Deretter begynner dragkampen om hvem som skal få sitte i interimsregjeringen.

Uklart om presidenten

Det er foreløpig uklart om den største delegasjonen, Nordalliansen, vil kreve at deres leder, Afghanistans offisielle president Burhanuddin Rabbani, skal lede den provisoriske regjeringen.

Lørdag kom det fram at Rabbani og alliansens delegasjon er uenige i spørsmålet. Rabbani, som befinner seg i Kabul, har de siste dagene gitt uttalelser som tyder på at han ikke vil overgi sin maktposisjon.

FN foreslår at den 87 år gamle tidligere kongen, Mohammad Zahir Shah, får en symbolsk rolle som ordfører for loja jirgaen, som består av representanter for alle etniske grupper og religiøse ledere fra alle provinser. Rådet skal velge en midlertidig nasjonalforsamling. Dette er neste ledd i prosessen som forhåpentlig skal lede fram til allmenne valg om to år.

Internasjonal militærstyrke

FN foreslår i avtaleteksten at en internasjonal militærstyrke med FN-mandat blir utplassert i Afghanistan som fort som mulig. Den skal ha ansvar for sikkerheten inntil den provisoriske regjeringen har bygd opp egne sikkerhetsstyrker.

Nordalliansen har tidligere vært avvisende til å gi fra seg den militære kontrollen. Men for de andre delegasjonene synes kravet om en internasjonal sikkerhetsstyrke ufravikelig, slik at de kan føre seg trygge i Kabul når de deltar i oppbyggingen av landets nye institusjoner.

Fawzi sa under en pressekonferanse søndag at han håpet at delegasjonene kan undertegne det historiske dokumentet allerede mandag. Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og utenriksminister Joschka Fischer planlegger å besøke konferansen mandag. Forutsetningen er at de kan delta i en avslutningsseremoni.

Endelig deadline er imidlertid ikke før tirsdag, for onsdag møtes giverlandene til Afghanistan i Berlin for å bli enige om det omfattende humanitære arbeidet for befolkningen. Avgjørelsene her er i stor grad avhengig av hva de afghanske delegasjonene blir enige om i Bonn.

FAKTA: Delegasjoner som deltar i Bonn-forhandlingene

*Nordalliansen, som kontrollerer om lag halvparten av Afghanistan. Deres leder er president Burhanuddin Rabbani, som ble fordrevet av Taliban i 1996. Rabbani er anerkjent som landets president av FN. Nordalliansen består av minoritetsfolkene usbekere, hazaraer og tadsjiker.

*Roma-gruppen, som representerer den delen av pashtunerne som støtter eks-kongen, Mohammad Zahir Shah. Han har levd i eksil i Roma, siden han ble avsatt for 30 år siden. Delegatene består av eksilpolitikere.

*Peshawar-gruppen, som også er en pashtunsk gruppe i eksil. Den består av klanledere og krigsherrer i Pakistan. Deres leder i Bonn er Sayed Ahmed Gailani.

*Kypros-gruppen består av hazaraer og sjiamuslimer i eksil. Deres leder er krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, som ikke deltar i Bonn.

(NTB)