• Gi oss moderne våpen, og vi vil slåss mer, sier Afghanistans forsvarsminister Abdul Rahim Wardak. I går ble han bønnhørt av Norge.

Forsvaret tømmer deler av sitt mobiliseringslager og gir det i gave til de afghanske myndighetene. Det kunne forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen fortelle en strålende fornøyd Wardak på NATO-møtet i Litauen.

Ingen skraphaug for NATO

Ifølge Diesen er det snakk om våpen Norge ikke lenger har bruk for, men som er absolutt brakbare.

— Vi er opptatt av at Afghanistan ikke blir en skraphaug for NATOs våpenlagre, sier Diesen.

Forsvaret sender 1000 maskinpistoler, 100 81 mm bombekastere, 100 tunge mitraljøser og 12 tonn ammunisjon til Afghanistan. Forsendelsen vil også inneholde «tusentalls ryggsekker med vinterutrustning for soldater», opplyser Sverre Diesen. Han har ingen oversikt over den samlede verdien på våpenforsendelsen.

— Afghanistan har i tillegg bedt om stridsvogner. Det vil vi inntil videre ikke bidra med. De er kjent med vi skal avhende våre Leopard II stridsvogner. Hvis disse skal til Afghanistan, må det skje i regi av NATO, og ikke som en bilateral avtale mellom Norge og Afghanistan, sier Diesen.

Stridsvognene er bygget i Tyskland og utstyrt med 120 mm kanon.

Umoderne våpen

Forsvarsminister Abdul Rahim Wardak sier at den afghanske hæren sårt trenger moderne våpen, for at de skal kunne bidra i kampen mot Taliban.

— Da jeg var kommandant i Mujahedin, hadde vi mer moderne våpen enn vi har i dag, sier Wardak.

Wardak var kommandant i krigen mot Sovjetunionen på 1980-tallet. Da ble de utstyrt med slagkraftige og moderne våpen fra USA, eksempelvis Stinger-raketter.

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer benyttet møtet i Litauen til å kritisere den afghanske regjeringen på grunn av korrupsjon og den rekordstore narkotikaproduksjonen i landet. Han sa at afghanske myndigheter må forbedre seg, hvis folk flest skal få tillit til myndighetene.