1. september var en tragedie. Men det er også en tragedie, det som skjer i Afghanistan, sa den afghanske imamen Mohammad Nabi Yusufi under en minnestund i New York for terrorangrepene i fjor.

  — Det er ulovlig å ta uskyldige liv ifølge islam. Det var ulovlig å forkastelig i New York i fjor, men det er like ulovlig og forkastelig når det nå skjer i Afghanistan, sier Mohammad Nabi Yusufi, imam i den eneste afghanske moskeen i New York.

  Moskeen er et beskjedent bolighus i Queens som har blitt omgjort til bedehus - den øvre etsajen hovedsalen der mennene og imamen ber, mens kvinnene må sitte i kjelleren.

  Yusofi inviterte Bergens Tidende til å overvære bønnestunden for å markere ettårsdagen for 11 september.

  Vel 200 afghanske muslimer deltok på seremonien. Noen var kledt i tradisjonelle afghanske klær, andre i dress. Et par yngre menn, som Khaled Lewal (27), troppet opp i sagge-bukser og caps.

  — Jeg har følt et sterkt behov for å gå i moskeen og be de siste ukene, sa Khaled, som driver en afghansk restaurant.

  — Hva betød 11. september for deg?

  — Jeg var nervøs i begynnelsen for at noe skulle skje, fordi folk var så sinte på muslimer. Men jeg har ikke opplevd noe negativt.

  Politibeskyttelse

  Endel av de andre afghanerne ved moskeen forteller at det har vært vanskelig å være muslim i New York i året som har gått. Bare ved å oppgi navnet sitt kunne man få problemer.

  — Det har vært en vanskelig tid for meningheten. Mange har vært bekymret for familien hjemme i Afghanistan, og har i tillegg hatt det tungt på grunn av hatet mot muslimer, sier Yusufi.

  — De fleste føler seg hjelpeløse. Så de orker ikke å snakke om det.

  Moskeen hadde politibeskyttelse i fire måneder etter 11 september.

  — Politiet satt utenfor moskeen i en patruljebil hele tiden. De sa det var for å beskytte oss, men de ville nok følge med på hva som skjedde her også. Uansett så er jeg glad de var her, sier Yusufi.

  Han er nøye med å påpeke at afghanerne er like uskyldige som ofrene etter 11. september.

  — Å ta et uskyldig liv, enten det er ett eller tusen, enten offeret er muslim eller ikke, er en dødssynd. å drepe ett uskyldig menneske er en synd mot hele menneskeheten, sier han.

  Yusufi etterlyser mer hjelp til Afghanistan.

  — Flere land lovde at de skulle bidra med økonomisk hjelp. Det internasjonale samfunnet har ikke holdt løftene sine, og Afghanistan lider, sier han.

  Kritisk til nordalliansen

  De siste måneders avsløringer om grove brudd på menneskerettighetene begått av nordalliansen overrasker ikke Yusufi. Selv flyktet han fra landet under Sovjet-invasjonen.

  — Lederne i nordalliansen er de samme mennene som hjalp russerne da de prøvde å gjøre Afghanistan til en kommunistisk stat for tjue år siden. Jeg vet at de har drept mange uskyldige mennesker det siste året, og at de enten har gjemt dem bort eller begravd dem, sier han.

  — Dersom man ikke får en balanse mellom stammene i landet, kan det aldri bli fred.

  Bare et bedre skolesystem kan redde landet på sikt, mener han.

  — En stor del av befolkningen i Afghanistan er analfabeter, som knapt har gått på skole. De kommer ikke til å forandre oppførselen sin før de får utdannelse, sier imamen.