Også en russisk journalist ble drept da ukjente gjerningsmenn angrep den profilerte advokaten Stanislav Markelov (34) på åpen gate.

Han arbeidet for familien til Elza Kungajeva, som i år 2000 ble drept av en russisk offiser, bare 18 år gammel. Saken er i ettertid blitt et sterkt symbol på overgrepene som er begått mot sivilbefolkningen i Tsjetsjenia.

Den drapsdømte russiske offiseren ble løslatt i forrige uke, noe familien til Kungajeva var sterkt imot.

Markelov hadde akkurat holdt en pressekonferanse om at løslatelsen muligens vil bli anket til en internasjonal domstol, da han ble skutt og drept. En 25 år gammel kvinnelig journalist som arbeidet for avisen Novaja Gazeta, ble også truffet. Hun døde senere på sykehuset.

– Forferdelig

– Det som skjedde med Markelov, er helt forferdelig, sier Tanja Loksjina, nestleder i Human Rights Watch i Moskva.

Hun sier at drapet er like sjokkerende som drapet på journalisten Anna Politkovskaja i 2006. Journalisten var svært kritisk til krigføringen i Tsjetsjenia og skrev mye om menneskerettsbruddene som er begått i republikken.

Ifølge familien til Elza Kungajeva ble hun voldtatt og drept av en gjeng fulle russiske soldater. Den russiske obersten Jurij Budanov ble i 2003 dømt til ti års fengsel for drapet. Han har forklart at han kvalte henne fordi han trodde hun var en opprører og snikskytter.

Aldri tidligere er en offiser av så høy rang dømt for krigsforbrytelser i Tsjetsjenia.

Sterke følelser

Da en domstol i forrige måned besluttet at Budanov skulle løslates, brøt det ut kraftige demonstrasjoner i Tsjetsjenia.

Torsdag ble han løslatt, noe som igjen skapte sterke følelser blant tsjetsjenerne.

En lokal tjenestemann uttalte blant annet at Budanov burde drepes i tråd med regionens tradisjon for blodhevn.