Mladic fikk i 2009 i all hemmelighet behandling for Hodgkins sykdom ved en klinikk i Beograd, hevder advokat Milos Saljic overfor den serbiske avisa Blic. Mladic ble operert og fikk cellegiftbehandling, ifølge advokaten.

Saljic sier til avisen Press at Mladic har hatt tre slag og to hjerteinfarkt, og at han tilbrakte fire måneder på en klinikk i Beograd for kreftbehandling.

Avisen legger fram dokumenter som viser Mladics navn, fødselsdato og andre personopplysninger og diagnosen Hodgkins sykdom.

Da han ble tatt, hadde Mladic vært 16 år på rømmen og ble regnet som Europas mest ettersøkte mann.

— En bløff

Bruino Vekaric i den serbiske påtalemyndigheten for krigsforbrytersaker hevder på sin side at opplysningene om kreftbehandlingen er falske.

Han sier Mladic ble undersøkt mens han satt i varetekt i Beograd, og «han ble diagnostisert med tidligere slag og høyt blodtrykk».

— Når det gjelder opplysningen om kreft, tror jeg det var en bløff som skulle utsette utleveringen, sier Vekaric til Reuters.

Også justisminister Snezana Malovic avviser påstanden, men sier at «han har rett til å forsvare seg på den måten han mener er best».

Torsdag ble det klart at Mladic nå er innlagt på fengselssykehuset i Haag.

— Ratko Mladic er på fengselssykehuset. Han har ikke hatt skikkelig legetilsyn på flere år og tilstanden hans er ikke god, sier Mladics rettslig oppnevnte forsvarer Aleksandar Aleksic til Reuters.

Advokaten bekrefter at Mladic ikke kan bruke den ene hånden som følge av et tidligere slag. Men han sier at Mladic er mentalt oppegående og våken.

Første rettsmøte

Mladic ble tidligere denne uka utlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY). Fredag skal han for første gang møte i retten og må erklære seg skyldig eller ikke skyldig til elleve tiltalepunkter om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Han kan velge å ta 30 dagers betenkningstid på om han vil erklære seg skyldig eller ikke. Dersom han da ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet, kommer retten til å notere et «ikke skyldig» på hans vegne.

Dersom han skulle velge å erklære seg skyldig, blir det ingen rettssak og dommen blir avsagt senere.

Den strengeste straffen ICTY kan ilegge, er fengsel i livstid. Eventuelt soningssted blir avklart senere.