JENS ERIK RASMUSSEN

Selv om den kraftige selvmordsbomben var rettet mot ambassadebygningen, var det ganske alminnelige indonesiere som ble ofre.

Politiet har satt i verk en landsomfattende ettersøkning for å finne gjerningsmennene, som ifølge den australske utenriksministeren Alexander Downer, som torsdag kom til Jakarta, advarte mot angrepet i en sms-melding sendt via mobiltelefon 45 minutter før bombene ble utløst. Budskapet var at en vestlig ambassade ville bli bombet hvis ikke Abu Bakar Bashir, regnet som åndelig leder for Jemaah Islamiah, ble satt fri.

Jemaah Islamiah

Ifølge en hjemmeside med ekstremistisk islamsk innhold påtar Jemaah Islamiah seg ansvaret for terroraksjonen, som angivelig ble gjennomført for å straffe Australia for deltakelsen i den USA-ledete koalisjon i Irak. En vet ikke om meldingen er ekte.

Ingen av de ni drepte var utlendinger, og de aller fleste av de nesten 180 sårete var indonesiere som sto i kø for å få visum til Australia eller hadde et annet ærend i det eksklusive forretningskvartalet.

Vekker avsky

Indonesiske medier kaller aksjonen en uhyrlig og kujonaktig forbrytelse, og dagen derpå er det stor harme mot terroristene blant de indonesierne som stanser ved gjerningsstedet. Mange viser sin respekt for de døde ved å legge blomster og kranser.

— Hva skal det være godt for? Det er feil mennesker som blir drept, sier en kvinne som rister på hodet når hun blir bedt om å si hvem hun er. Andre diskuterer åpent med politifolk i frustrasjon over at det ikke har lykkes å forhindre terrorangrepet.

23-årige Tomy Yulianto, som selger mobiltelefoner i et nærliggende kjøpesenter, kaller terroristene for simple kriminelle, og med en håndbevegelse tvers over halsen gjør han det klart hvordan han mener gjerningsmennene bør straffes.

En av hans kolleger fikk overflatiske skrammer under eksplosjonen som skapte død og ødeleggelse i opp til et par hundre meters avstand. De nærmeste ble drept av det enorme lufttrykket, andre ble alvorlig såret av flygende metalldeler fra biler og motorsykler.

Kraftigere enn Bali-bomben

En fem år gammel jente med indonesisk mor og australsk far ble fløyet til sykehus i Singapore med alvorlige skader. Der ble en rekke metallsplinter ble fjernet. Hun har nå gode sjanser for å overleve. Hennes mor omkom.

Australske bombeeksperter mener at eksplosjonen var kraftigere enn ved terrorangrepene på Bali for to år siden og ved Marriott Hotel i Jakarta i august i fjor. Den australske etterretningsoffiseren Mick Keelty fortalte på en pressekonferanse at bomben var på omkring 200 kilo.

Flere av de tilskadekomne vitnene forteller at en grønn Daihatsu minivan plutselig stoppet foran ambassaden, hvoretter den eksploderte. Politiet mener derfor at sjåføren befant seg i bilen da sprengladningene ble utløst rett foran en politilastebil med betjenter utstasjonert for å beskytte ambassaden. Metalldeler fra bilen oversmurt med blod ble funnet utenfor inngangen til ambassaden 30-40 meter fra stedet hvor bomben ble sprengt.

Hull i kontrollen

Siden terrorbombene mot Marriott Jotel i samme kvartalet har tusenvis av bevæpnet politi og uniformerte sikkerhetsfolk sjekket alle kjøretøyer med ærend til større hoteller og ambassader.

Alle dører og bagasjerom blir åpnet og gjennomsøkt med bl.a. detektorer som kan spore sprengstoff. Med speil og lommelykter sjekkes det om bomber er festet til bilenes bunn, og alle personer må gjennom metalldetektor.

Men tross den synlige kontrollen, er det masse hull i sikkerheten i storbyen med mer enn ti millioner innbyggere. Bergens Tidendes utsendte medarbeider kunne få timer etter at bomben sprang uhindret passere et sperrebånd og spasere tvers gjennom gjerningsstedet forbi utbrente motorsykler og forkullete motorsykler helt frem til inngangen til den australske ambassaden.

Indonesisk politi har fått ros for effektiv etterforskning av Bali-bombene, den førte til mer enn et tjuetall arrestasjoner, men nå anklages de for å ha slakket på beredskapen etter et år uten nevneverdige terrorhandlinger i landet.

Indonesias politisjef Da'i Bachtiar var nettopp i ferd med å fortelle et utvalg i parlamentet at man hadde kontroll over situasjonen da han ble prikket på skulderen og gjort oppmerksom på bombesprengningen.

OVERVÅKINGSBILDE: En politioffiser viswer frem bilde fra et overvåkingskamera som viser bilen man tror brakte bomben frem til den australske ambassaden i Jakarta.<br/> FOTO: REUTERS