Tidlig onsdag morgen australsk tid måtte Thomas Alexander Herdlevær (22) forlate hjemmet sitt i Brisbane sammen med romkamerat Lene Forfang Paterson fra Drammen på grunn av flommen.

— De tok strømmen vår klokken 7 i morges på grunn av sikkerheten. Den kommer ikke tilbake før vannet er lavere og det kan ta noen dager, sier Herdlevær.

Bedt om å flytte

Brisbane er hovedstad i delstaten Queensland, og har rundt 1,8 millioner innbyggere.

— Vi forbereder oss på en hundreårsflom, der enorme vannmengder renner ut i elveløpene, sa delstatsregjeringens sjef Anna Bligh onsdag.

Flere måneder med voldsomt regn har omskapt tre firedeler av Queensland til et katastrofeområde.

Onsdag ble strømmen slått av i deler av byen, og folk ble bedt om å søke seg til høyere områder.

Tusener av mennesker er på flukt, og byens ordfører Campbell Newman har bedt innbyggerne forberede seg på en svært ødeleggende flom senere i uken.

Hamstring har ført til at mange av butikkene er tomme for de mest nødvendige dagligvarene. Brisbanes havn er stengt slik at forsyninger ikke kan komme inn sjøveien, og avfallshaugene vokser fordi det er umulig å foreta søppeltømming, melder NTB.

Under vann

Nå har de to nordmennene flyttet til Forfang Paterson sin tremenning i Logan, en by som ligger rundt 20 minutter fra Brisbane.

— Her er det ingen elver i nærheten og ingen fare for flom og så har vi strøm slik at vi kan følge med på nyhetene og oppdaterer oss på flommen, sier han.

— Det er egentlig helt fryktelig. Det er ekstremt mye regn i forhold til det det pleier å være her, sier Herdlevær.

Allerede onsdag formiddag var store områder langs Brisbane-elven under vann, men toppen ventes ikke før torsdag. Dette er den verste oversvømmelsen siden 1893.

— Vi forbereder oss på en hundreårsflom, der enorme vannmengder renner ut i elveløpene, sa delstatsregjeringens sjef Anna Bligh onsdag.

Haier i gatene

Tirsdag ettermiddag lokal tid var Herdlevær ute i gatene i området der han bor for å ta bilder av flommen. Han og Forfang Paterson bor i West End, ca. 400 meter fra elvene Brisbane.

— Vi vasser til knærne i vann i noen gater og det er også flere av dem som er helt stengt på grunn av flommen, sier han.

Herdlevær sier at vannet har steget rundt to meter bare det siste døgnet.

— Det er haier i elven, og jeg hørte at noen hadde sett haier i gatene på nyhetene, sier han og legger til

— Da jeg sjekket ut haien, som er av typen oksehai, på Wikipedia, fant jeg ut at disse haien kan bli opp til to meter lange og kan angripe mennesker, sier han.

Ifølge Wikipedia er der mer enn 500 slike haier i elven Brisbane.

Et lokalt bystyremedlem i Ipswich advarer folk mot å bevege seg i flomvannet rundt elven Brisbane.

— Hold dere ut av vannet. Ikke bare er vannet forurenset, men det er også stor fare for å bli spist av en hai, sier bystyremedlem, Paul Tully til ABC News.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Haifiske i elven Brisbane.

Store ødeleggelser

Herdlevær forteller at store deler av sentrum er stengt av og at hovedshopping gaten i byen ble stengt i går. I tillegg er offentlige kontorer og butikker stengt og kollektivtrafikken er stoppet opp.

— Det er virkelig ille dette her. Alle parkene og offentlige grillsteder står under vann. Mange butikker og restauranter har også store vannskader. Det kommer til å ta lang tid før alt er på plass igjen og byen vil nok være ødelagt lenge, sier han.

Over 6.500 innbyggere ventes å søke tilflukt i evakueringssentre som er satt opp rundt byen, mens mange tusen andre ventes å bli innlosjert hos familie og venner.

Hyllene i supermarkedene er tømt for varer, mens andre steder står folk i lange køer for å få sandsekker. Noen steder har folk gitt opp og fylt sekker med avispapir for å prøve å beskytte sine hjem.

— Nå sitter vi her i Logan og venter. De sier det kan ta flere dager før vannet forsvinner. Når strømmen er tilbake flytter vi hjem igjen, sier Herdlevær, som har et halvt år igjen av økonomistudiene sine ved universitetet i Queensland.

Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de nordøstlige delene av Australia, melder NTB.

Se befolkningen i Brisbane sine egne videoer fra flommen på youtube!