Sammen med fredsprisvinner Elie Wiesel var han invitert til et spesielt møte i FNs sikkerhetsråd torsdag av USAs FN-ambassadør John Bolton.

De to leverte en sterk appell til de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet.

– I løpet av den tiden vi er her i dag, dør det flere kvinner og barn av volden i Darfur enn i Irak, Afghanistan, Palestina, Israel eller Libanon. I USA kaller vi det folkemord, det første folkemordet i det 21. århundre. Og dersom det får fortsette uhindret, vil det ikke bli det siste, sa Clooney, som selv har besøkt Darfur og er aktiv i en amerikansk Darfur-kampanje.

Mandatet til den dårlig utrustede 7.000 mann sterke afrikanske styrken i Darfur løper ut 30. september. Regjeringen i Khartoum nekter å godta planer om å erstatte AU-styrken med en langt mer robust FN-styrke.

– Etter 30. september vil dette folkemordet skje på deres vakt. Hva dere gjør med det vil bestemme deres ettermæle, sa Clooney til Sikkerhetsrådets medlemmer.

Elie Wiesel slo fast at passivitet bare vil hjelpe undertrykkeren, og ba Sikkerhetsrådet huske folkemordet i Rwanda i 1994.

– Mellom 600.000 og 800.000 mennesker ble drept. Vi visste da og vi vet nå at de kunne vært reddet, men de ble det ikke, sa Wiesel.

APPELL: Skuespiller George Clooney og fredsprisvinner Elie Wiesel i samtale med Jan Egeland, visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator i FN. Clooney oppfordret FN til å stoppe folkemordet i Darfur.
CHIP EAST