— Vi kan ikke garantere for demonstrantenes sikkerhet hvis de stiller opp. Derfor forsøker vi å samle nordmennene på skole der vi bor, Kungsladagård, sa Nei til EU-leder Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

Bedt om å bli med Ledelsen i norske Göteborgsaksjonen ble kontaktet av norske Internasjonale Sosialister (IS) og bedt om å bli med på demonstrasjonen "mot politivolden" på Järntoget lørdag kveld.

— Vi avslo fordi vi frykter at denne aksjonen kan utvikle seg til nye sammenstøt med politiet, sa Gjelsvik, som sitter i ledelsen for den norske Göteborgsaksjonen, en paraply for over 20 norske organisasjoner.

IS arrangerte den ulovlige marsjen som utløste voldsomhetene fredag formiddag, og er ikke tilsluttet dette nettverket.

— Mange nordmenn reiste hjem da toppmøtet var over lørdag ettermiddag, men det var fortsatt flere hundre nordmenn igjen i Göteborg lørdag kveld. –Vi håper alle holder seg i ro, sier Gjelsvik.

Full kontroll Svensk politi var bedre forberedt lørdag kveld, og hindret effektivt den siste demonstrasjonen i å utarte. I løpet av kvelden hadde de full kontroll, og arresterte alle som de kjente igjen fra tidligere demonstrasjoner.

I 20-tiden var flere hundre mennesker samlet på Järntoget i protest mot politivold. Litt før klokka 20 kom et stort antall politi til torget og dannet en ring rundt demonstrantene. Mange av politifolkene var til hest, og det var flere hundepatruljer.

Göteborgsaktionen forsøkte å få dem som var samlet på torget til å bryte opp og i stedet gå til Fritt Forum et stykke borte, men få fulgte oppfordringen.

Noen demonstranter klatret opp på taket til et gatekjøkken på torget, mens politiet presset demonstrantene mot den ene siden og sperret av alle sidegater. Ifølge TTs utsendte var stemningen opphisset blant demonstrantene.

Til slutt var alle demonstrantene sperret inne i parken mens politiet kjørte fram busser. Alle som ble kjent igjen fra tidligere demonstrasjoner ble arrestert, mens de øvrige fikk gå. NTB

Les også: Svensk politi får sterk kritikkPersson vurderer lovendring etter bråket Hærverk på Sveriges ambassade Tilstanden kritisk for demonstrant Alvorlig skadd etter skyting Gateslag ryster Göteborg Persson: Forakt for demokratiet EU-middag avlyst av sikkerhetsgrunner Politiet pågrep meg uten grunn Nationen-journalist pågrepet Disse demonstrererSvensk politi bestilte dansk politiaksjonAvbryter EU-protestRakettskjold på vei til EuropaEnige om WTO - uenige om Kyoto Demonstrantene innestengt Angrep politiet med stein og flaskerFå nakne rumperSterk overreaksjon Bergensere på veiMagert utbytte med BushIkke enige om Kyoto EU forbyr svineeksport fra Catalonia Ingen dato for EU-utvidelse

SA NEI: Ledelsen i norske Göteborgsaksjonen ble kontaktet av norske Internasjonale Sosialister (IS) og bedt om å bli med på demonstrasjonen "mot politivolden" på Järntoget lørdag kveld. Foto: Knut Egil Wang