Oslo: NUPI-direktør Jan Egeland har fortsatt håp for en løsning på Midtøsten-konflikten, men advarer mot flere tidsinnstilte bomber som kan velte fredsprosessen allerede i startsfasen.

Torsdag møttes Israels statsminister og palestinernes president i Washington for første gang til samtaler ansikt til ansikt siden krigen i Gaza i januar 2009.

Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland, har vært blant analytikerne som på forhånd har vært positivt innstilt til prosessen. Etter møtet torsdag, mener Egeland at håpet fortsatt lever.

Ingen hadde vel på forhånd turt å håpe på at de allerede nå skulle bli enige om reelle forhandlinger

NUPI-direktør Jan Egeland

Meek, Tore

— Ingen hadde vel på forhånd turt å håpe på at de allerede nå skulle bli enige om reelle forhandlinger, sier Egeland (bildet) til NTB. Men han mener det er positivt at partene er blitt enige om at de skal møtes igjen annenhver uke i tiden fremover, og at de skal forsøke å få til en rammeavtale.

— Udetonert bombe

Likevel advarer forskeren mot at det hele kan bryte sammen allerede 26. september. Da utløper det midlertidige forbudet mot bosetningsbygging som den israelske regjeringen innførte for ti måneder siden.

— Bosetningsspørsmålet er den tidsinnstilte bomben som når som helst kan detoneres, sier Egeland.

Palestinernes president Abbas sier han vil reise seg fra forhandlingsbordet og gå, dersom forbudet ikke blir forlenget.

Håper fortsatt

— Jeg håper at amerikanerne allerede før møtet i Washington har oppnådd resultater, sier Egeland, som også etterlyser støtte til meklerinitiativet.

Hvis alle skal sitte på avstand å si at prosessen er mislykket allerede fra starten, får vi aldri noen løsning, påpeker NUPI-direktøren.

— Som forsker tror jeg jo egentlig ikke at det går denne gangen heller, innrømmer Egeland.

— Men som medmenneske med et ønske om at denne konflikten skal få en løsning, har jeg fortsatt håp.