ROY HILMAR SVENDSEN

roy.svendsen@bt.no

Svindelbanden har sitt utspring i Nigeria, og har gjort det til sin spesialitet å svindle folk ved å sende ut e-post om falske lotterigevinster og lukrative tilbud om å hjelpe til med store pengeoverføringer.

Flere hundre nordmenn har bitt på agnet og tapt store summer. En nordmann overførte hele tre millioner kroner til Nigeria før han skjønte at han var blitt lurt.

Nå frykter Økokrim at antall svindelofre vil øke i kjølvannet av flomkatastrofen.

— Utnytter alt

— Vi er rimelig sikre på at svindlerne vil forsøke å utnytte flomkatastrofen maksimalt, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til bt.no. - Disse folkene benytter seg av enhver anledning, noe vi blant annet så etter terrorangrepene 11. september Det vil komme historier om at slektningene deres er døde og at de trenger hjelp til å få en stor pengearv ut av landet, sier Dybo.

Tilbudene kommer i form av et langt personlig brev fra en totalt ukjent person, hvor mottakeren blir bedt om å stille sin bankkonto til disposisjon for overføring av en gedigen pengearv. Som takk for hjelpen, loves mottakeren en andel på 20-30 prosent av totalbeløpet, som gjerne kan være på flere titalls millioner dollar.

Få anmeldelser

Svindlerne sender også ut e-post om at mottakeren har vunnet store summer i lotterier vedkommende aldri har deltatt i. For å få ut gevinsten, blir man bedt om å oppgi personopplysninger, kontonummer og gjerne betale inn flere tusen kroner i skatter og avgifter.

Økokrim er godt kjent med problemet, og ber folk følge følgende tommelfingerregel:

— Hvis du får et tilbud som er for godt til å være sant, så er det som regel ikke sant, sier Dybo.

Svært få svelger stoltheten og anmelder svindelen. Langt flere er det som ringer til Økokrim for å få råd, og der får den tunge beskjeden om at pengene er tapt.

— Slike saker blir ofte henlagt, fordi det krever en lang og svært ressurskrevende etterforskning, sier Dybo.

- Burde vite bedre

Økokrim er forbauset over hvor mange som biter på svindelen, til tross for stadige advarsler i media.

— Det mest forunderlige, er at ofrene ofte er folk som sitter i posisjoner hvor de burde vite bedre. Det må være mye grådighet som ligger bak, tror rådgiveren.