Menneskelagd skrot i omløp rundt jorden er i ferd med å bli et seriøst problem for internasjonal romfart. Estimater fra radarstudier konkluderer med at det er nærmere 10.000 menneskelagde objekter større enn 10 centimeter, 100.000 mellom 10 og 1 centimeter, samt et titalls millioner mindre enn 1 centimeter i bane rundt Jorden, skriver BBC News.

Banene som brukes til bemannede ferder er spesielt utsatt, sa den private konsulenten Donald Kessler og Phillip Anz-Meador ved Viking Science and Technology i Houston, US, på en konferanse i Tyskland.

For å illustrere problemet studerte forskerne ødeleggelsen av en amerikansk militær-satellitt i 1985. P-78-satellitten som veide 850 kilo ble skutt med et 16 kilos prosjektil. Kollisjonen resulterte i 285 fragmenter. I løpet av de følgende årene brente de fleste delene opp i Jordens atmosfære. I januar 1998 var åtte fragmenter fortsatt i bane. Historien om disse fragmentene sier noe om hvor lenge skrotet blir værende i bane. Mengden av skrot kan til slutt gjøre operasjoner i lav bane over Jorden farlig.

Flyttet romstasjonen En astronaut på den internasjonale romstasjonen ISS mistet et verktøy i forbindelse med utendørsarbeid i midten av mars. I frykt for en kollisjon med verktøyet ble stasjonen styrt til en høyere bane. ISS ble brakt fire kilometer lenger ut i rommet.

ISS flytter seg med en hastighet på åtte kilometer per sekund. En kollisjon med det lille verktøyet kunne lett slått hull i skroget og ledet til et raskt trykkfall i kabinen. Det ble anslått at verktøyet på villspor ville passere i en 70 meter bred bane rundt ISS.

Ingen ulykker hittil Små objekter treffer jevnlig satellitter og bemannede fartøyer, men så langt har ingen av treffene vært alvorlige. I løpet av sin 14 år lange levetid ble ikke Mir hindret i sitt arbeid av romskrot, selv om eksteriøret på stasjonen bar preg av små hull fra kollisjoner.

Alt vrakgods i rommet, som varierer fra bolter til drivstofftanker, blir overvåket fra Jorden. (Origo)