Det sier redaktør av storavisen Ausaf, Hamid Mir. En av få journalister som har møtt terroristen Osama Bin Laden i Afghanistan i virkeligheten. Nå har verdens mest ettersøkte mann, og bombemål nr.1, spurt Mir om han kan skrive selvbiografien hans. Mir har takket ja, men hvor tykk boken blir, er avhengig av hvor lenge Laden lever.

Støtter USA

General og president, Pervez Musharraf, har understreket overfor amerikanerne at Pakistan støtter USA s krig mot terrorisme, men denne støtten har liten eller ingen forståelse blant folket, så langt.

I går begynte også de pakistanske massene å komme seg ut på gaten, for å vise sin sympati med mannen som antakelig står bak det massive terrorangrepet i USA. En samlet allianse av de religiøse partiene, deriblant den svært fundamentalistiske Hizb-Ul-Mujahedin, må nok ha gitt president Pervez Musharraf, og vestlige land, alvorlige frysninger med sin massive demonstrasjon i storbyen, Rawalpindi.

Folket støtter afghanerne

Selv om det var et lokalt velregissert arrangement, hadde de religiøse lederne klart å samle hele verdenspressen. Hensikten var å sende et alvorlig signal til resten av verden om at Pakistans 140 millioner muslimer ikke vil sitte stille og se på nabolandet bli bombet sønder og sammen.

"Den som er USAs venn, er Islams fiende". "Død over USA og lenge leve Osama Bin Laden", var noen av slagordene. Et stort antall politifolk passet på at de kampklare religiøse talerne ikke kom ut av kontroll. Vi maner til en hellig kamp mot USA, India og Israel.

— Osama er vårt hjerte og vårt liv. Vi kan ikke ofre livet vårt. Den som erklærer krig mot Afghanistan, erklærer krig mot millioner av muslimske brødre i Pakistan, lød den klare talen.

Klar advarsel

Hamid Mir mener at Pakistan ikke hadde noe annet valg enn å etterkomme USAs ønsker. En sentral kilde opplyser til Bergens Tidende at lederen av Pakistans etterretningstjeneste, ISI, Inter Services Intelligence, Generalløytnant Mahmood fikk følgende varsel av viseutenriksminister, Richard Armitage.

"Vi vil starte en ny fremtid i dag. Fortell oss om du er med oss eller ikke. Fortell oss om du er venn eller fiende, og svar meg om dere vil leve i steinalderen eller det 21. århundre," sa Armitage ifølge kilden. Selv om det er ISI i samarbeid med CIA, som i sin tid skapte Taliban, mener Hamid Mir at president Musharraf har full kontroll over landets etterretningstjenester.

— President Pervez Musharraf ville aldri ha sagt at han støtter USA, hvis han ikke hadde hatt støtte fra ISI. Problemet nå er å overbevise folkemassene. De krever bevis for at Osama Bin Laden er skyldig. Musharraf hadde et møte med landets redaktører og journalister søndag, og et av temaene var nettopp hvordan formidle Pakistans verste krise, sier Mir.

Den pakistanske pressen har overraskende støttet Musharrafs avgjørelse så langt, men flere journalister sier til Bergens Tidende at de er under sterkt press.

— Vi kan ikke formidle de sanne strømningene blant folket. Militært personale følger godt med hele tiden, sier en journalist fra den pakistanske statskanalen.

"Uoffisiell" versjon

Mens vi spiser lunsj i hotellets restaurant, snakker han bare positivt om president Pervez Musharrafs hjelpende hånd til USA. Etter at vi har satt oss i bilen, på vei mot demonstrasjonen, sier han følgende:

— Det var etterretningsfolk som serverte oss mat. Så dere at de fulgte med på hva jeg sa til dere hele tiden. I disse dager har etterretningen kontroll over alt, sier han.

Paranoia? Men en som overgår ISI i mistenksomhet, må være Osama Bin Laden. Hamid Mir forteller åpent om da han traff den arabiske milliardæren for første gang i 1997. Det var reportasjen som introduserte Laden for det pakistanske folket.

— Jeg fikk en hette rundt hodet, og vet bare at vi kjørte i flere timer. Da jeg kom frem gjennomgikk jeg en høyst nedverdigende og flau kroppsvisitasjon. Elektronisk utstyr, trolig ultralyd, skannet magen min. Selv testiklene ble grundig undersøkt. Det var kun menn i rommet, og alle utenom to hadde arabisk opprinnelse. De to var muslimske afroamerikanere, sier Mir.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

AV KADAFI ZAMAN

RASENDE PAKISTANERE: Folkemassene har begynt å demonstrere mot at Pakistan vil hjelpe USAs erklærte krig mot internasjonal terrorisme. Rasende pakistanere ropte slagordet: Den som er USAs venn, er Islams fiende.
FOTO: JON INGEMUNDSEN