Statsminister Ferenc Gyurcsany advarte mandag opposisjonen mot å misbruke historien da han talte til en rekke celebre utenlandske gjester i nasjonalforsamlingen. Samtidig sloss politi og demonstranter i gatene utenfor.

–1956 var en kamp for frihet, mens 2006 handler om frihetens og demokratiets kår, sa Gyurcsany i sin tale. Blant gjestene var kong Harald og 19 andre statssjefer.

Politiet brukte tåregass og skjøt med gummikuler for å hindre folk i å ta seg fram til nasjonalforsamlingen og flere ble banket opp, ifølge nyhetsbyrået MTI. Ti personer skal ha blitt arrestert og flere skadd under sammenstøtene. Ifølge det statlige nyhetsbyrået kom demonstrantene fra ytre høyre fløy i ungarsk politikk.

Boikott

Minnemarkeringen i nasjonalforsamlingen ble boikottet av det høyreorienterte opposisjonspartiet Fidesz, slik den også er blitt tidligere år.

Partiet har måttet tåle hard kritikk for å misbruke 50-årsmarkeringen til politiske formål på bekostning av nasjonalt samhold, men det har foreløpig ikke lagt noen demper på opprørstrangen. Demonstrantene krever at statsministeren må gå av etter at han i et lydbåndopptak innrømmet at han løy om landets økonomiske situasjon for å vinne valget i april.

Den 45-årige statsministeren var ikke født da oppstanden mot kommunistregimet fikk en blodig avslutning i 1956, men på 1980-tallet ledet han Ungarns ungkommunister.

Opposisjonen er sterkt kritisk til at landet nå ledes av en mann som begynte sin politiske karriere i Sovjet-tiden, og som tilhører et parti som er sprunget ut av det gamle kommunistpartiet.

Løftebrudd?

Store politistyrker jagde tidligere mandag vekk demonstranter som hadde samlet seg på plassen utenfor nasjonalforsamlingen i hovedstaden Budapest, selv om de tidligere hadde fått løfte om å få bli.

– Demonstrantene overholdt ikke sin del av avtalen og hindret bombeeksperter i å gjennomsøke plassen, het det i en kunngjøring på Budapest-politiets nettsider.

Mellom plassen og nasjonalforsamlingen var det reist et tre meter høyt gjerde, som skulle skille demonstrantene fra de offisielle gjestene som var invitert til minnemarkeringen.

Nektet håndtrykk

Flere av veteranene fra opprøret nektet søndag å trykke Gyurcsanys hånd under en offisiell minneseremoni i Budapest.

– Jeg tilbrakte åtte og et halvt år i sovjetisk fangenskap, og han er ikke en person jeg ønsker å håndhilse på, sa talskvinnen Karolyne Pinter.

Rundt 2.600 ungarere ble drept i oppstanden i 1956, mer enn 20.000 ble henrettet eller drept i tiden etter at oppstanden var slått ned og rundt 200.000 flyktet fra Ungarn.

Ungarsk opprørspoliti blokkerer en gate utenfor nasjonalforsamlingen i Budapest mandag. Politifolkene fjernet i morgentimene demonstranter i området foran markeringen av 50-årsminnet for oppstanden mot det sovjetiskstøttede kommunistregimet i Ungarn.
PAWEL KOPCZYNSKI
Opprørspoliti har tatt oppstilling i en av Budapests gater for å hindre at demonstranter tar seg fram til en minnemarkering i nasjonalforsamlingen. Politiet brukte både tåregass og gummikuler for å spre demonstrantene.
LASZLO BALOGH
Kong Harald var blant flere statsledere som mandag deltok på Ungarns 50-årsmarkering for oppstanden mot kommunistene i 1956. Her sitter han ved siden av Ungarns president Laszlo Solyom.
BOGDAN CRISTEL
Samtidig som det pågikk gatekamper i Budapest sentrum, var flere celebre gjester samlet i Ungarns nasjonalforsamling for å minnes at det er 50 år siden opprøret mot det Sovjet-vennlige regimet. Bak sitter Norges tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg. På raden foran sitter EU-kommisjonens president José Manuel Barroso (f.v.), NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Schaeffer og Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende.
BOGDAN CRISTEL
En eldre kvinne ber ved onkelens grav på en kirkegård i Budapest i forbindelse med 50-årsdagen for oppstanden mot Sovjetunionen og landets kommunistregime.
LASZLO BALOGH