Den konservative kristne menigheten The Dove World Outreach Center i Florida i USA har fått mye oppmerksomhet for sin plan om å brenne Koranen, muslimenes hellige bok, 11. september. Datoen markerer at det er ni år siden terrorangrepene mot New York og Washington D.C..

Menigheten mener alle religioner som ikke anerkjenner Jesus som Guds sønn leder mennesker rett til helvete, og mener også at islam er synonymt med satan.

Nå advarer øverste sjef for de amerikanske styrkene i Afghanistan, general David Petraeus, mot koranbrenningen. Det melder CNN .

— Det kan sette soldaters liv så vel som hele oppdraget i Afghanistan i fare, sier Petraeus i en uttalelse mandag.

Dette er akkurat en slik handling som Taliban kan utnytte, og som kan skape store problemer. Ikke bare her, men overalt i verden hvor vi er engasjert i islamske samfunn

General David Petraeus

Kan utnyttes av Taliban

Rundt 120.000 soldater deltar nå i ISAF-styrken som kjemper mot al Qaida og Taliban i Afghanistan.

— Dette er akkurat en slik handling som Taliban kan utnytte, og som kan skape store problemer. Ikke bare her, men overalt i verden hvor vi er engasjert i islamske samfunn, sier Petraeus.

En av Petraeus' underordnede, generalløytnant William Caldwell, sier til CNN at den planlagte koranbrenningen alt har møtt mye diskusjon og bekymring blant afghanere.

— Dette kan sette sikkerheten til de menn og kvinner som tjener sitt land i fare, sier Caldwell.

Toner ned Id-feiring

Mens den kristne menigheten i Florida markerer 11. september ved å brenne koranen, velger mange amerikanske muslimer å tone ned det som er årets største fest i den islamske kalenderen, Id, som markerer slutten på ramadan.

I Silver Spring, Maryland, like utenfor USAs hovedstad Washington D.C., har man i år valgt å avlyse Id-festen fordi den faller på 11. september, melder The Washington Post .

— Ingen feiringer, ingen festivitet, sier Rashid Makhdoom som sitter i styret i organisasjonen. Avgjørelsen er tatt for å ikke støte noen ettersom årets Id-feiring sammenfaller med 11. september.

Moskeer over hele USA har fordømt terrorangrepene i 2001, og mange gjør som i Silver Spring og toner ned festlighetene rundt Id for å minnes ofrene fra 11. september-angrepet, som mange var muslimer.

- Fornærmelse mot alle muslimer

Muslimer i USA og resten av verden protesterer også sterkt mot koranbrenningen, og planlegger demonstrasjoner mot kirken flere steder, blant annet utenfor USAs ambassade i Jakarta i Indonesia.

— Brenningen er ikke bare en fornærmelse mot den hellige koranen, men mot islam og mot muslimer verden over, sier Muhammad Ismail, talsmann for den indonesiske muslimske gruppen Hizb ut-Tahrir.

- Hater islams lære

The Dove World Outreach Center, grunnlagt i 1986, tar sterk avstand fra både abort og homofili, og har tidligere også arangert andre demonstrasjoner.

På nettsidene sine forsvarer de koranbrenningen med at de ønsker å advare mot islam.

— Vi vil brenne koranen for å advare mot islams lære og ideologi, som vi hater fordi den er hatefull, står det å lese.

Kirkens leder, Terry Jones, står også bak en bok med tittelen «Islam is of the Devil» .