Faren kommer fra det avanserte avlyttingssystemet Echelon, skriver Lonon-avisen The Guardian på sine nettsider. Saken blir ikke mindre pikant av at USA driver Echelon med hjelp fra EU-landet Storbritannia.

– Hovedhensikten med det samordnede systemet av satellitter og lytteposter er ikke å samle militære opplysninger. Det er å fange opp private brev og forretningskorrespondanse som formidles elektronisk, heter det ifølge The Guardian i EU-rapporten.

Farvel til privatliv? Den amerikanske etterretningseksperten James Bamford mener Echelon-systemet kan bli «et hemmelig politi i kyberrommet». Bamford skriver i en ny bok at for folk i Europa kan Echelon bety «farvel til en grunnleggende menneskerett, nemlig å ha sitt privatliv i fred».

Ved siden av USA og Storbritannia, deltar også Canada, Australia og New Zealand i Echelon-samarbeidet. Systemet ble utviklet under Den kalde krigen, for å samle opplysninger om indre og ytre trusler mot de vestlige land.

Men Echelon ble ikke lagt ned, selv om Berlin-muren falt og Sovjetunionen gikk i oppløsning. Ifølge kritikerne brukes systemet nå til å snappe opp følsomme personlige og forretningsmessige opplysninger, som sendes på faks eller over internett.

Gikk i sinne I begynnelsen av mai avbrøt en EU-komité som gransker Echelons besøk i Washington, i sinne over den avvisende holdning de møtte. De skal ha møtt kalde skuldre i så vel det amerikanske utenriksdepartement som i etterretningsorganisasjonene CIA og NSA.

Komiteens leder Carlos Coelho uttrykte «bekymring og skuffelse» over amerikanernes holdning. EU-parlamentet bruker nå langt krassere ord, og sier like ut at europeere ikke bør stole på amerikanerne når det gjelder forretningshemmeligheter og privatlivets fred.

Den krasse Echelon-advarselen er et nytt varsel om dårligere forhold mellom USA og Europa, etter at George W. Bush overtok som amerikansk president. Partene strides fra før av om amerikanernes «rakettskjold»-planer og om USAs medlemskap i viktige FN-komiteer.

NTB