Tidligere i dag ble Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo pågrepet i sin bolig i Abidjan. Gbagbo ble pågrepet av president Ouattaras menn, med støtte fra FN og franske styrker.

Forskningssjef Morten Bøås ved forskningsstiftelsen FAFO, tror at pågripelsen av Gbagbo vil bidra til noe som minner om en avklaring av den spente situasjonen i Elfenbenskysten.

— Situasjonen hadde kjørt seg helt fast inne i Abidjan, og det er lite heldig. Det var en situasjon der ingen hverken vant eller tapte. Konsekvensen av det kunne blitt dagsvis og ukesvis med kamper inne i byen. Og det hadde gått ut over sivilbefolkningen, sier Bøås, til Aftenposten.no.

Bør vente med rettssak

Men Bøås tror det kan bli vanskelig å få stilt Gbagbo for retten, i alle fall på det nåværende tidspunkt.

— Det kan nok bli vanskelig i det klimaet som er nå. En eventuell rettssak bør flyttes litt ut i tid. Det president Ouattara nå må få til er en nasjonal forsoning. Da må han også strekke ut en hånd til Gbagbos folk, og det vil være vanskelig å få til dersom man kjører i gang med en rettssak nå, påpeker Bøås.

Han mener at en rettssak ikke bør komme før man har fått tilbake ro og orden i landet.

— Dette landet er splittet i to deler. Det er ikke sånn at det vil bli fred og ro bare du stille diktatoren for retten. Han fikk tross alt 46 prosent av stemmene ved det siste valget, sier Bøås.

- Et sterkt signal til andre diktatorer

USAs utenriksminister Hillary Clinton oppfordret mandag alle innbyggere i Elfenbenskysten til å holde hodene kalde og forberede seg på en fredelig framtid. Samtidig rettet hun en pekefinger mot andre diktatorer.

— Pågripelsen av Gbagbo sender et sterkt signal til andre diktatorer. De kan ikke se bort fra stemmen til sitt eget folk i frie demokratiske valg. De bør gi fra seg makten før det er for sent, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Tidligere på dagen var det meldt at Gbagbo var tatt til fange av opprørsstyrkene i det vestafrikanske landet.

I New York ble FNs sikkerhetsråd mandag kalt sammen til hastemøte for å drøfte situasjonen i Elfenbenskysten. Laurent Gbagbo risikerer å bli stilt for en internasjonal domstol, tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Må få en rettferdig rettssak

— Gbagbo har handlet mot alle demokratiske prinsipper de siste månedene, sa Storbritanias utenriksminister William Hague på en pressekonferanse i London.

Han understreket samtidig at Gbagbo må bli behandlet med respekt.

— Alle rettslige prosesser som følger i kjølvannet av pågripelsen må være rettferdige og skikkelig organisert, uttalte Hague.

Elfenbenskystens FN-ambassadør, Youssoufou Bamba, forteller at Gbagbo er i live og i fin form, og at han vil bli brakt for retten. Bamba tror at pågripelsen av eks-presidenten vil føre til at voldsomhetene i Elfenbenskysten vil gi seg.

— Marerittet er over for folket i Elfenbenskysten. Så fort denne nyheten sprer seg vil de som slåss legge ned våpnene sine, sier Bamba.

- Kan føre til mer uro

Richard Downie, Afrika-ekspert ved Center for Strategic and International Studies i Washington, tror det kan bli fryktelig vanskelig for Elfenbenskysten å få prøvd Gbagbos sak for en nasjonal domstol.

— Dette kan antagelig gi grobunn for mer uro. Ouattara ønsket ikke å komme til makten ved hjelp av våpen. Han ble valgt til president i et fritt valg, men dette var situasjonen han ble gitt. Det blir antageligvis utrolig vanskelig for ham å bringe landet sammen, sier Downie til AP.