Listen vil bli sendt til Iraks president tidlig neste uke.

— Vi kommer til å gi ham et klart ultimatum, sier en høytstående kilde i regjeringen til The Observer. -I løpet av de neste dagene skal vi fortelle nøyaktig hva Saddam må gjøre.

Listen gitt til Saddam Hussein vil bli «den endelige «og den vil ikke bli forhandlet om, sier kilden til avisa. Listen vil inneholde krav om ødeleggelse av spesifikke våpen, og være basert på en rapport FN-rapport gitt til Sikkerhetsrådet i helga.

I FN-rapporten heter det blant annet at Irak må redegjøre for sitt al-Hussein rakettsystem, 50 SCUD-raketter, forklare ulovlig import av motorer til al-Samoud 2-rakettene, gjøre rede for og ød elegge 550 granater med sennepsgass og 350 R-400 bomber, og å gjøre rede for 80 tonn sennepsgass, samt VX-, Sarin-, og Somangass, skriver The Observer.

The Sunday Times melder at den irakiske presidenten få 115 spørsmål, som alle må behandles før 17. mars, som er datoen USA, Storbritannia og Spania har satt som frist for Irak til å rette seg etter alle FNs krav om avvæpning og samarbeid.

Lynangrep

USA og Storbritannia planlegger å ta kontroll over Bagdad i løpet av 72 timer ved en eventuell krig, skriver Sunday Telegraph.

Med i militærplanene er et lynangrep mot Saddam internasjonale flyplass i Bagdad, gjennomført av amerikanske og britiske luftstyrker.

Ifølge avisa kommer britiske fallskjermsoldater fra 16. flybåren-brigade til å støtte amerikanske soldater fra 101. og 82. luftlandedivisjon i angrepet mot flyplassen, som vil komme få timer etter at krigen er i gang.

Saudiarabiske flyplasser

Saudi-Arabia opplyste lørdag at de lar amerikanske soldater bruke to flyplasser ved byen Arar nær grensen til Irak. Landet insisterer imidlertid på at flyplassene kun vil bli brukt til forsvar av landet og til forberedelser av en flyktningstrøm ved en Irak-krig.

Saudi-Arabias forsvarsminister, prins Sultan bin Abdul-Aziz, fortalte også at amerikanske soldater trener sammen med saudiarabiske styrker i den nordlige byen Tabuk. Ifølge forsvarsministeren blir militærøvelsen gjennomført for å bedre kunne forsvare Saudi-Arabia mot en trussel fra for eksempel Israel.

Flytter observatører

FNs militære observatører på den kuwaitisk-irakiske grensen trekker sivilt personell ut av området og tilbake til Kuwait by.

Årsaken er risikoen for en amerikansk invasjon og hensynet til det sivile personellets sikkerhet.

— Vi gjør dette som et forebyggende sikkerhetstiltak med tanke på situasjonen, sa Daljeet Bagga, talsmann for FNs grenseobservatører i området (UNIKOM).

UNIKOM har om lag 230 sivilt ansatte boende inne i den demilitariserte sonen (DMZ) som ligger langs den 20 mil lange grensen mellom Irak og Kuwait. Noen av de ansatte forlot området allerede lørdag, mens andre drar søndag.

UNIKOMs 195 observatører og deres støttestyrke på 775 soldater fra Bangladesh blir fortsatt værende i den demilitariserte sonen.

Hull i gjerdet

Fredag kom det rapporter om at deler av det elektriske gjerdet mellom Irak og Kuwait var fjernet.

Senere fredag opplyste FN-observatørene at et firma har begynt å montere porter der de 25 meter brede hullene var laget. De store hullene i gjerdet ble, ifølge FN-observatørene, oppdaget like etter at amerikanske elitesoldater i sivil ble sett kjørende i området i umerkede biler, melder BBC.

En FN-rapport konkluderer med at hullene trolig er del av forberedelsene til en militæraksjon mot Irak.

(NTB)

KRAVLISTE: President George W Bush vil legge frem en liste over krav som Irak må imøtekomme.