Spørsmålet søndag, mens valget til ny nasjonalforsamling pågikk, var om Den demokratiske venstrealliansen (SLD) får rent flertall og kan danne regjering alene, eller blir tvunget til å gå inn i en koalisjon.

Ifølge de siste meningsmålingene før valget ville en sentrumsliberal nykommer som kaller seg Borgerprogrammet (PO) bli nest størst med 14 prosent. Like etter kom Polens bondeparti (PSL), som får stemmer fra velgere i landdistriktene og andre som føler at de økonomiske reformene har skjedd på deres bekostning.

Både det radikale landpartiet Selvforsvar (Samooborona), som første an i streiker som lammet samfunnet i 1999, og Lov og rett-partiet, som vil bruke hardere metoder mot korrupsjon og kriminalitet, så ut til å komme over valgterskelen på fem prosent.

Det ultranasjonalistiske partiet Polsk familieforbund, som er kritisk til EU-medlemskap, slet derimot med å klare sperregrensen på 5 prosent.

Ingen ny polsk riksdag

SLD så ut til å få mellom 43 og 52 prosent, etter meningsmålingene å dømme, og dermed vinne med en margin på 30 prosentpoeng til nest største parti.

Hvis SLD vinner rent flertall, er det en historisk begivenhet i demokratiske Polen. Fra før krigen stammer begrepet "polsk riksdag" om folkevalgte forsamlinger som var så splittet at regjeringsoppdraget ble umulig.

Spenningen om rent flertall eller ikke, knytter seg til valgresultatet for annetkammeret Sejmen. SLD ligger klarere an til å kontrollere førstekammeret, Senatet.

Når kommunistene nå kommer tilbake, er det med et sosialdemokratisk program. Partiet vil ha Polen fortest mulig inn i EU og oppfattes som det mest liberale og fornyende i landet.

— I løpet av de neste to-tre årene skal de viktigste spørsmålene for fremtidige generasjoner i Polen avgjøres, spesielt polsk medlemskap i EU. Derfor trenger vi en strekt regjering, sa Wlodzimierz Cimoszewicz, SLDs utenriksministerkandidat.

Korrupte

Polakkene er lei av og til dels rasende på statsminister Jerzy Buzeks konservative allianse av Solidaritet og det katolske partiet, Solidaritet valgaksjon høyre (AWS), som har rotet seg for mye opp i korrupsjon. Så sent som i sommer fikk viseforsvarsminister Romuald Szeremietiew sparken på grunn av mistanker om at han har latt seg bestikke av våpenleverandører.

AWS må som valgallianse få minst 8 prosent av stemmene for å overleve.

76 år gamle pensjonerte jernbanearbeideren Mieczyslaw sier han har stemt på Solidaritet ved alle valg på 90-tallet, men nå er det slutt og han gir stemmen til SLD.

— Jeg får meg ikke til å stemme på disse tjuvraddene som har raket inn millioner av zloty mens samfunnet lider. Solidaritet er ferdig, slår han fast.

En annen pensjonist, tidligere arkitekt Zofia Rozecka (80), stemte i Warszawa sammen med mannen.

— Vi stemte på SLD for å redde landet. Jeg er monarkist i mitt hjerte, men alt er bedre enn de toskete, kortsynte og useriøse Høyre-politikerne, sa hun.

President Aleksander Kwasniewski har helt sikkert ikke noe imot at tidligere kommunistvenner under SLD-leder Leszek Miller overtar regjeringsansvaret. Kwasniewski ble gjenvalgt for en ny femårsperiode i fjor.