– Det kan komme til et punkt der jeg ikke får gjort min plikt, sier Abbas i et intervju med den britiske TV-kanalen ITV.

Hamas vant over Abbas’ Fatah-bevegelse i det palestinske valget i januar.

Abbas vil at Hamas fordømmer bruk av vold og anerkjenner Israel før den islamistiske organisasjonen tar makten, melder BBC.

– Jeg kommer ikke til å bli sittende hvis det strider mot mine overbevisninger. Dersom jeg kan gjøre noe, fortsetter jeg. Hvis ikke, går jeg av, sier Abbas.

Abbas ble i januar 2005 valgt til palestinernes president for en periode på fire år.

Hamas stiller krav

Hamas’ kommende statsminister Ismail Haniyeh har en rekke krav som må oppfylles for at den islamistiske, palestinske bevegelsen skal anerkjenne Israel.

Hamas er beredt til å anerkjenne Israel dersom landet gir palestinerne de rettighetene de har krav på, og en stat i de områdene som ble okkupert av Israel i 1967, inkludert Øst-Jerusalem og Vestbredden, fastslår Haniyeh.

I et intervju med den amerikanske avisen The Washington Post, sier ikke Haniyeh noe om hvilken form Hamas’ anerkjennelse av Israel i så fall vil ta.

– La Israel si at landet vil anerkjenne en palestinsk stat i henhold til 1967-grensene, løslate fangene og anerkjenne flyktningenes rett til å vende tilbake til Israel. Dersom dette skjer, vil Hamas innta et standpunkt, sier Haniyeh i intervjuet.

– Jeg skulle ønske de ville forandre oppfatning. Det kan være at de (Hamas) har begynt å snakke et nytt språk, sier Israels undervisningsminister, Meir Sheetrit, i en kommentar til utspillet fra Haniyeh.

Dersom Hamas anerkjenner Israel og fordømmer vold vil ikke Israel ha noen motforestillinger mot å snakke med Hamas og komme fram til en avtale, ifølge Sheetrit.

Anerkjennelse av Israel

En anerkjennelse av Israel fra Hamas er et viktig krav fra verdenssamfunnet for at bistanden til palestinske myndigheter skal bli opprettholdt. Store givere som USA og EU, krever også at Hamas oppgir sin væpnede kamp.

43 år gamle Haniyeh, som anses som en pragmatisk politiker, blir palestinsk statsminister etter at Hamas vant det palestinske valget i januar med klar margin.

Israel trakk seg i fjor høst ut av Gazastripen etter en 38 år lang okkupasjon, men varslet samtidig at landet ikke har noen planer om å gi slipp på Øst-Jerusalem og de største bosettingene på Vestbredden. Det betyr i så fall at flere millioner palestinere ikke vil kunne vende tilbake til Israel, slik Hamas krever.

Israel tok kontroll over Vestbredden og Øst-Jerusalem etter krigen i Midtøsten i 1967.