Den palestinske presidenten bestemte seg torsdag for å oppløse samlingsregjeringen som Fatah og Hamas dannet i mars i år.

– Statsminister Ismail Haniyeh blir avskjediget, kunngjorde Abbas’ medarbeider Tayeb Abdelrahim på en pressekonferanse der han leste opp en erklæring fra den palestinske presidenten.

Unntakstilstand

Ifølge Abdelrahim vil Abbas danne ny regjering, og det vil bli gjennomført et nytt valg så snart forholdene ligger til rette for det.

På grunn av de voldsomme kampene mellom tilhengere av Hamas og Fatah på Gazastripen innførte Abbas unntakstilstand både på Gazastripen og Vestbredden.

Hamas avviste på sin side Abbas’ avgjørelse.

– I praksis er disse beslutningene verdiløse, sier et sentralt Hamas-medlem, Sami Abu Zuhri, til Reuters.

– Hamas undersøker hvilken respons som bør gis på avgjørelsen som ble tatt etter amerikansk og israelsk press, la Zuhri til.

Støtter Abbas

I en telefonsamtale med Abbas uttrykte USAs utenriksminister Condoleezza Rice støtte til den palestinske presidenten og hans allierte, ifølge talsmann Sean McCormack.

Storbritannia uttrykte på sin side skuffelse over at den palestinske samlingsregjeringen nå er historie.

– Dagens kunngjøring om samlingsregjeringen er avviklet er selvfølgelig beklagelig, heter det i en uttalelse fra Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett.

Samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah var ment å skulle få en slutt på de blodige stridighetene mellom de rivaliserende gruppene av Hamas— og Fatah-tilhengere, som for alvor brøt ut i desember i fjor. Siden da har over 180 mennesker blitt drept i kamper mellom de to gruppene.

STOPP: Palestinernes president Mahmoud Abbas avsetter den palestinske samlingsregjeringen.
scanpix