De to lederne skal etter planen møtes i Olmerts residens i Jerusalem fredag, for andre gang denne måneden. Møtet er ventet å vare i flere timer, ifølge kilder fra statsministerens kontor.

Men møtet overskygges av at Israel på torsdag godkjente å kutte strømforsyningene til sivile som bor på den Hamas-kontrollerte Gaza-stripen. Tiltaket er ment som et forsøk på å hindre palestinske rakettangrep mot Israel.

Men lite synes å kunne bremse volden. Natt til fredag ble to bevæpnede palestinere drept og to israelske soldater såret i sammenstøt på Gaza-stripen. Ifølge den israelske hæren hadde palestinske opprørere avfyrt 20 raketter og granater mot Israel i løpet av det siste døgnet.

Press

Nabil Abu Rudeina, talsmann for den palestinske presidenten, sier Abbas vil si til Olmert at han på det kraftigste motsetter seg de israelske sanksjonene mot sivile palestinere på Gaza-stripen, der Hamas tok kontrollen i juni.

Israel sier at kuttene i forsyningene av elektrisitet og drivstoff vil komme gradvis i et forsøk på å presse militante grupper til å stanse angrep på israelske mål. Over halvparten av strøm— og drivstofforsyningene til Gaza-stripen kommer fra Israel.

Abbas og Olmert har begge utnevnt forhandlingsteam som forsøker å bli enige om en felles uttalelse i forbindelse med fredskonferansen for Midtøsten, som etter planen skal holdes i Anapolis i USA senere i år. Håpet er å komme fram til enighet om en løsning på midtøstenkonflikten. Men så langt er det ikke engang blitt satt en eksakt dato for når konferansen skal være.

Demper forventningene

Statsminister Olmert forsøker å legge en demper på forventningene til fredskonferansen, mens palestinerne på sin side håper konferansen vil sette full fart på fredsprosessen, som har ligget mer eller mindre død de siste sju årene.

– Vi ønsker ikke å villede noen til å tro at Anapolis vil føre til fred mellom oss og palestinerne. Vi er ikke kommet til det punktet ennå, sa Olmert torsdag.

Israel beskylder palestinerne for å legge hindre i veien for at partene vil komme til enighet om flere punkter før konferansen starter. Som svar på det beskylder palestinerne Israel for å skape «hindre og vanskeligheter» ved å nekte å anerkjenne et dokument som vil definere grunnlaget for en varig løsning på konflikten.