Israel har gjort det klart at det ikke blir noen forhandlinger før de palestinske myndighetene avvæpner alle væpnede grupper på Gazastripen og Vestbredden.

Bare noen timer etter at USAs utenriksminister Condoleezza Rice fikk tvunget gjennom en avtale som åpner Gazastripen mot omverdenen, rettet Abbas en flengende kritikk av Israel i en radio— og fjernsynstale.

— En fri og uavhengig palestinsk stat er ingen umulighet. Det er helt uunngåelig at den vil komme, for dette er et av vilkårene for at det skal bli fred i hele regionen, sa Abbas.

— Hele vår kamp dreier seg rundt opprettelsen av denne staten som skal etableres på palestinske og ikke israelske betingelser, sa han.

Han anklaget Israel for å fremme det han kalte et ekstremt farlig alternativ i form av en stat som vil være konstant underlagt israelsk overvåking.

Abbas kom med uttalelsen i forbindelse med at det tirsdag var 17 år siden Yasser Arafat kom med sin symbolske proklamasjon av en uavhengig palestinsk stat.

Tidligere tirsdag ble det klart at Israel har gått med på å gjenåpne en grenseovergang mellom Gazastripen og Egypt, slik at de 1.5 millioner palestinerne i territoriet får atkomst til omverdenen..