Palestinernes president, Mahmoud Abbas, sier at han ikke umiddelbart vil avbryte fredssamtalene med Israel dersom den midlertidige byggestansen ikke forlenges.

Palestinerne har gjentatte ganger sagt at de vil trekke seg fra de nylig gjenoppstartede fredssamtalene dersom Israel ikke forlenger forbudet mot bygging på bosetningene på Vestbredden. Etter planen skulle det midlertidige forbudet vare ut søndag.

Men da Abbas ble spurt under et intervju fredag om han ville avbryte fredsforhandlingene, svarte han til avisen al-Hayat at det ikke ville bli aktuelt umiddelbart.

– Nei, men vi kommer til å ta det med oppfølgingskomiteen til Den arabiske liga, sa han.

– Vis tilbakeholdenhet

Søndag oppfordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu jødiske bosettere til å utvise tilbakeholdenhet når den midlertidige byggestansen opphører.

– Beboerne i Judea og Samaria på Vestbredden og politiske partier blir oppfordret til å vise tilbakeholdenhet og ansvar i dag og i fremtiden, akkurat slik de har opptrådt under månedene med byggestans, står det i uttalelsen fra statsministerens kontor.

Dette kan tyde på at Netanyahu holder på sitt, og ikke vil forlenge det midlertidige forbudet.

Søndag anmodet den islamistiske bevegelsen Hamas, som styrer Gazastripen, Abbas om å avbryte samtalene med Israel. De krever full byggestans på Vestbredden om det skal være aktuelt å forhandle.

– Den beste måten å svare på Netanyahus stahet er ved at Abbas trekker seg fra forhandlingene, sier Hamas’ talsperson Fawzi Berhoum i en uttalelse.

Skal møte ligaen

Abbas ankom søndag Paris for å møte lokale jødiske ledere før han mandag skal ha samtaler med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, og den franske statsministeren François Fillon, for å «undersøke utviklinger i fredsprosessen», ifølge Nabil Abu Radainah, Abbas' talsperson.

Radainah sier også at den palestinske presidenten skal møte Den arabiske ligaen 4. oktober.

Medlemslandene i ligaen har tidligere uttalt at de støtter det palestinske kravet om at byggestansen må forlenges dersom fredssamtalene med Israel skal kunne fortsette. Ligaens leder, Amr Moussa, sa forrige uke at det vil være bortkastet tid å forhandle videre hvis israelske myndigheter tillater at byggingen i bosetningene fortsetter.

Den israelske regjeringen meldte fredag at den var villig til å inngå et kompromiss om å videreføre byggestansen, men det avviste Abbas til tross for at han under intervjuet samme dag var rundere i kantene. Også lørdag gjentok Abbas budskapet og sa at Israel blir nødt til å velge: full byggestans eller fred.

50 prosent sjanse

Sannsynligheten for at Israel og palestinerne kommer fram til en avtale om det midlertidige forbudet mot bosetningsbygging er på 50 prosent, ifølge Israels forsvarsminister Ehud Barak.

I et intervju med BBC sier forsvarsminister, som har ledet Israels forhandlingsteam i New York de siste dagene, at sjansen for at fredsprosessen kommer til å fortsette aldri har vært større, til tross for uenigheten om Israels bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

– Vi har ikke råd til å la fredsprosessen, som påvirker livene til mange millioner og stabiliteten i hele området, spore av fordi Israel ikke har noen måte å kontrollere at det ikke blir en total og fullstendig stans i byggevirksomheten, sier Barak i intervjuet. (©NTB)