– Obama kan stå på hodet og synge «Sweet Home Chicago» baklengs for min del. Han grisebanker McCain uansett, skråler en demokraktisk anlagt tilskuer en halvtime over midnatt. Og ennå er det en time eller to til valget er avgjort.

Det er Studentersamfunnet ved UiB er regissør for denne valgvaken, og forbausende mange ofrer en natts bysselalle for å følge med på siste spurt. I Røkeriet er det ingen tvil om hvem som er den store helten denne natten.

Over ett og et halvt år har det vart nå, på tide å bli ferdig med det, på tide å få han derre senatoren fra Illinois inn i Det hvite hus.

Dette er stort! I Røkeriet dundrer BBC World News fra to lerret. Dette er den store forløsningen, obamarama for de frelste, og stakkars den som jubler for McCain. (Han skal vi komme tilbake til litt senere).

I dunkle mørket sitter tidligere medieviter, nå TV 2-mann Alex Iversen. Han er en smule berørt.

– Det engasjerer meg mer enn noe norsk valg de siste tiårene. Bush og hans folk har vanstyrt USA så vanvittig at alle gleder seg til noe helt nytt. Dette er stort, det engasjerer folk, og jeg forstår dem så godt, sier Iversen.

Friske prognoser Og så tar Obama sin første stat. Klokken er ett minutt over ett, og Vermont er i boks, i følge beregningene.

Foran scenen sitter en gjeng obamaranere med papir og prognoser. De er studenter på amerikastuder, europastudier og sammenlignende politikk. De har laget friske prognoser, og spår at Obama gruser McCain med 359 mot 179 valgmannsstemmer.

– Tar han Ohio, så vinner, han, sier Ole Christian Bjarkøy.

En kar med McCain-button flyr forbi, han sverger på at den kun er ment som ironi. (Saken fortsetter under videoen)

Men der står Eirik Løkke, med amerikaflagget på jakkeslaget, og ønsker oppriktig at McCain vinner.

Historiestudenten har vært republikaner så lenge han har vært opptatt av amerikansk politikk. Han beskriver seg selv som liberalist og «fiskalkonservativ», med sans for lavere skatter og lavere utgifter og mindre statlig styring, og akkurat da...

... tar Obama Pennsylvania.

– Det skal mye til for å slå ham nå. det går nok hans vei, ja, sier Løkke.

Hvorpå klokken passer ett minutt over to, og prognosemakerne gir Obama Illinois, Washington DC og Massachusetts på rappen. Som salt i såret for allerede forslåtte norskrepublikanere.

Mens de demokratisk øredøvende bergensstudentene skåler for Obama, Biden, Ohio, og for at det er fire år til neste USA-valg.

Se også BTVs innslag om valgvaken på Verftet:

Løpende dekning — gjennom hele natten - finner du på vår samleside om presidentvalget.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
2211-tipser