ANCs landsstyre har besluttet å avsette presidenten før perioden hans utløper neste år, opplyser partiets generalsekretær Gwede Mantashe.

Ifølge Mantashe har Mbeki godtatt avgjørelsen.

– Han virket ikke sjokkert. Han ønsket nyheten velkommen og sa han vil ta del i prosessen og formalitetene, sa han.

Korrupsjonssak

Mbeki har tapt en langvarig maktkamp med Jacob Zuma, som ble valgt til ANC-leder i desember i fjor. Presset om å gå av har kommet etter at en dommer i forrige uke fant at Mbeki har bidratt til at rivalen ble tiltalt for korrupsjon.

Flere i ANCs landsstyre, inkludert visepresident Phumzile Mlambo-Mgcuka vil forlate postene sine sammen med Mbeki. Nasjonalforsamlingen vil møtes neste uke for å formalisere prosessen. Det er de folkevalgte som velger Sør-Afrikas president. ANC har flertall i nasjonalforsamlingen.

Frykter uro

Men prosessen kan føre til uro i landet. Alles øyne er nå rettet mot finansminister Trevor Manuel, som sammen med Mbeki har fått æren for landets økonomiske vekst og investorvennlige politikk det siste tiåret.

– Vi deler ønsket om stabilitet og et fredelig og framgangsrikt Sør-Afrika, understreket generalsekretær Mantashe lørdag.

Mbeki tok over som president etter Nelson Mandela i 1999, fem år etter at apartheidregimet ble avskaffet. 66-åringen har viet sitt liv til ANC, og han er regnet som en av Sør-Afrikas mest respekterte statsmenn. Han har meglet i flere konflikter på det afrikanske kontinentet.

SIPHIWE SIBEKO