1,7 prosent stemte ja, viser de offisielle resultatene når 90 prosent av stemmene er talt opp.

Det er foreløpig usikkert hvor mange av islendingene som deltok i folkeavstemningen. En time før valglokalene stengte lørdag var oppmøtet på 54,5 prosent. Over 90 prosent stemte mot Icesave-avtalen

93,3 prosent sa nei til Icesave-avtalen i folkeavstemningen på Island lørdag. Nå blir det nye forhandlingsrunder med britene og nederlenderne.

1,7 prosent stemte ja til den omstridte avtalen, viste de offisielle resultatene da 90 prosent av stemmene var talt opp. Det er foreløpig usikkert hvor mange av islendingene som deltok i folkeavstemningen. En time før valglokalene stengte lørdag var oppmøtet på 54,5 prosent.

Icesave-avtalen går ut på at Island skal betale om lag 30 milliarder kroner til Nederland og Storbritannia som kompensasjon for tapene de to landene dekket da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Overflødig

Island er i ferd med å forhandle fram bedre betingelser, og av den grunn regnet mange lørdagens folkeavstemning som overflødig. Blant dem var statsminister Jóhanna Sigurdardóttir, som ikke avla stemme.

Storbritannia understreket søndag at landet ønsker å forhandle videre med Island.

— Storbritannia ønsker å komme fram til en endelig avtale med Island når tiden er moden. Resultatet av folkeavstemningen er et islandsk anliggende, sier en talsmann for finansdepartementet.

Også nederlenderne har gitt uttrykk for at de vil fortsetter forhandlingene, sier Islands utenriksminister Ossur Skarphethinsson.

Avgjørende

En ny Icesave-avtale er helt avgjørende for å få den skakkjørte økonomien på fote igjen, mener den islandske statsministeren.

Finansminister Steingrímur Sigfússon tror en ny avtale vil være i boks «i løpet av de kommende ukene, kanskje tidligere». En langvarig forsinkelse kan føre til en reduksjon i Islands bruttonasjonalprodukt på 2–3 prosent i år, frykter Sigfússon.

Islendingene sa et rungende nei til Icesave-avtalen under folkeavstemningen lørdag.
Scanpix