Flere tusen amerikanske og irakiske soldater tar del i storoffensiven mot al-Qaida. Bare i en operasjon rundt byen Baquba i provinsen Diyala tirsdag ble 55 al-Qaida-opprørere drept, meldte det amerikanske militæret lørdag. Enda 28 opprørere har blitt drept i en rekke separate operasjoner i provinsen de siste dagene.

Lørdag ble dessuten sju mistenkte opprørere fra den islamistiske gruppen drept i amerikanske luftangrep i Tikrit, nord i Irak, og nær Falluja, vest for Bagdad.

Baquba har vært en skanse for al-Qaida-opprørere. Storoffensiven har til hensikt å fjerne opprørere som opererer i Diyala-provinsen, heter det i en uttalelse fra den amerikanske hæren. Flere tusen mennesker har de siste par årene blitt drept i angrep fra opprørsgrupper i provinsen.

– Jeg tror den første fasen av operasjonen vil bli fullført i løpet av de neste tre til fem dagene, sa militærleder Steve Townsend til lokale irakiske politikere lørdag.

Ifølge amerikanske tjenestemenn forsøker al-Qaida å styre landet ut i full borgerkrig mellom sunnier og sjiaer gjennom en rekke angrep.

I Bagdad stemte den irakiske nasjonalforsamlingen for å kutte sommerferien med en måned lørdag. Perioden forlenges til slutten av juli, for at parlamentarikerne skal få stemt over en rekke lovforslag som USA ser på som essensielle for å dempe stridene mellom sunni— og sjiamuslimer i Irak.