Den overdådige feiringen skal gå av stabelen den 24. februar, samtidig som landet står overfor sin verste økonomiske katastrofe noensinne.

Bak innsamlingsaksjonen står en ungdomsorganisasjon som ble opprettet i 1986 med det formål å samle inn penger til presidentens årlige fødselsdagsfeiring.

— Vi ser fram til den store dagen da ungdommer kan få dele noen viktige øyeblikk med hans eksellense presidenten, sier organisasjonens sekretær Absalom Sikosana.

Ifølge lederen for organisasjonen Emmanuel Fundira skal landets ti provinser donere rundt 375.000 kroner hver til feiringen, mens resten skal komme fra privatpersoner.

Men Zimbabwes økonomi er i fritt fall, og kritikere mener at pengene heller bør brukes på lønn til underbetalte leger, lærere og sykepleiere, som har satt i gang en gå sakte-aksjon den siste tiden fordi inflasjonen langt overstiger den siste lønnsøkningen på 300 prosent.

De siste ukene har landets nasjonale energimyndigheter også advart om fare for fullstendig sammenbrudd i strømforsyningen. Manglende rensing av drikkevann har ført til utbrudd av kolera i hovedstaden Harare.

ORDENSVAKT: Zimbabwes økonomi kollapser. Likevel samler president Robert Mugabe inn 7,5 millioner til feiringen av 83-årsdagen.
HOWARD BURDITT
ANTONY NJUGUNA