Det er betydelig usikkerhet knyttet til antallet savnede, blant annet om de faktisk befant seg i tunnelen da kollisjonen og deretter den eksplosjonsaktige brannen brøt ut.

— Vi har 80 personer som vi ikke vet hva er skjedd med, sa Romano Piazzini, politisjef i Ticino-kantonen på en pressekonferanse. Rett etter ulykken var antallet savnede oppe i 200. På grunn av at det fortsatt brenner, stor varmeutvikling og at deler av taket er usikkert, er redningsmannskapene fortsatt ikke kommet fram til selve ulykkesstedet. Det er fortsatt drepende varmt ulykkestunnelen i Sveits. Inntil 80 personer fryktes omkommet.

Rundt 20 timer etter kollisjonen og brannen i St. Gottard-tunnelen i Sveits er temperaturen nær ulykkesstedet rundt 200 grader.

Redningsmannskapene har beregnet at temperaturen som oppsto da en stor mengde bildekk og kunststoffplater begynte å brenne, steg til rundt 1000 grader.

Kommer ikke til ulykkesstedet

Brannmannskapene hadde torsdag morgen redusert varmen til 200 grader, men det er fortsatt altfor høyt til at redningsmannskapene kan nå fram til selve ulykkesstedet 1,5 kilometer fra den sørlige åpningen.

Ulykken skjedde da to lastebiler kolliderte front mot front. Varmeutviklingen førte til at rundt 100 meter av tunneltaket raste sammen. Ifølge lokale myndigheter befant det seg mellom 15 og 20 biler under tunneltaket.

Så langt er ti mennesker bekreftet omkommet, men antallet kan være mange ganger så stort.

Dersom temperatursenkingen fortsetter i samme tempo, håper redningsmannskapene å kunne nå fram til ulykkesstedet i løpet av torsdag.

(NTB)

DREPENDE VARMT: Temperaturen på ulykkesstedet er fortsatt alt for høy til at redningsmannskapene klarer å ta seg frem.
Foto: Reuters/Scanpix