TORGEIR NORLING

Thailandske myndigheter bekrefter at 84 mennesker har mistet livet etter en muslimsk demonstrasjon i det sørlige Thailand.

78 av demonstrantene døde etter arrestasjon. Ifølge myndighetene ble fangene stuet tett sammen i lastebiler, og døde som følge av luftmangel.

Blodig demonstrasjon

Mandag morgen samlet over 2000 mennesker seg rundt en politistasjon i Narathiwat-provinsen i det sørlige Thailand.

Demonstrantene krevde at seks menn, som hadde blitt arrestert og mistenkt for å samarbeide med muslimske opprørere i regionen, ble løslatt.

Da demonstrantene kastet stein og forsøkte å ta seg inn i politistasjonen, svarte sikkerhetsstyrkene med tåregass, vannkanoner og skarpe skudd. Seks demonstranter ble drept, 20 såret og over 1000 arrestert.

Myndighetene hevder at demonstrantene ble fraktet i lastebiler til en militærbase i Pattaniprovinsen, fem timer borte.

En talsmann for militæret hevder at fangene ikke tålte transporten på grunn av den muslimske fastemåneden ramadan.

— De var svake på grunn av fasten, fortalte han.

«Fantastisk jobb»

Det er en unnskyldning som ikke ble godt mottatt blant den muslimske majoriteten i sørlige provinsene.

Det høye dødstallet og måten de døde på har satt sinnene i kok blant den muslimske befolkningen, som er i flertall sør i Thailand.

— Vi har aldri sett slik tortur i Thailands historie før. Det er som å gasse dem, sier Ahmad Somboon Bualuang, som studerer islam ved Songkhla universitetet i provinsen Pattani. Han mener det dreier seg om en overlagt massakre.

Det har ikke akkurat dempet gemyttene at statsminister Thaksin Shinawatra, etter å ha besøkt stedet, berømmer sikkerhetsstyrkenes innsats.

— De gjorde en fantastisk jobb, fortalte statsministeren før de offisielle tapstallene ble offentliggjort.

Over 400 mennesker har så langt i år mistet livet som følge av trefninger mellom muslimske opprørere og thailandsk politi og militære.

28 april gikk flere hundre mennesker bevæpnet med macheter til angrep mot en rekke politistasjoner. 108 opprørere og fem politimenn ble drept.

Frykter opprør

Denne gangen er likevel situasjonen annerledes. De fleste demonstrantene var etter alt å dømme ubevæpnet. De protesterte mot det befolkningen i regionen mener er omfattende maktmisbruk fra myndighetenes side. Reaksjonene kan bli sterke.

— Jeg vet ikke hva som vil skje, men jeg tror helvete kommer til å bryte løs, forteller en muslimsk leder i Narathiwat til nyhetsbyrået Associated Press.

Portforbud er innført i området. Utenriksdepartementet advarer nordmenn mot å reise til de sørlige provinsene Yala, Pattani og Narathiwat.