75 mennesker er bekreftet omkommet og 300 savnet etter jordskjelvet i Christchurch på New Zealand. Statsminister John Key erklærer nasjonal unntakstilstand.

Unntakstilstand

Regjeringen ble enig om å innføre unntakstilstand etter et krisemøte tirsdag, opplyser Key.

Tidligere har myndighetene opplyst at 65 mennesker var bekreftet omkommet i skjelvet. Men Christchurchs ordfører Bob Parker sier tallet har steget til 75, og at så mange som 300 er registrert savnet.

Brannvesenet i området forteller at de forsøker å nå frem til 15 personer i en sammenrast kontorbygning som trolig fortsatt er i live.

Redningsmannskaper jobber med å hente folk ut av sammenraste bygninger i byen Christchurch.

— Det er blitt rapportert om flere dødsfall i ulike deler av sentrum, heter det i en uttalelse fra politiet.

Noen av de omkomne befant seg i to busser som ble knust av fallende bygningsrester.

KART: Slik rammet skjelvet

Hotellet vi bodde på er ødelagt. Hele byen ligger nærmest i grus Øyvind Halleraker (H)

Går rundt i sjokk

Flere norske stortingsrepresentanter besøkte søndag den jordskjelvrammede byen Christchurch på New Zealand.

— Stemningen er kaotisk, og folk går rundt i sjokk, forteller Bård Hoksrud (Frp) til NRK.

Han er en av de tretten medlemmene fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomité som nå er på New Zealand.

Komiteen befinner seg nå i Wellington, som ligger knappe to timer fra katastrofeområdet. For bare to dager siden besøkte de norske stortingsrepresentantene Christchurch og så ødeleggelsene byen fikk etter det forrige skjelvet som rammet byen i september i fjor.

— Hotellet vi bodde på er ødelagt. Hele byen ligger nærmest i grus. Det begynner å gå opp for folk her hvor stor katastrofe dette er. Det er en tragedie for landet, sier Øyvind Halleraker (H) til bt.no.

- Opprørende

Hordalands-representanten fra Bømlo forteller at de fikk omvisning i Christchurch av lokale myndigheter som forklarte hvilke sikkerhetstiltak de hadde gjort etter det forrige jordskjelvet i september.

— Det er helt surrealistisk. De viste oss rundt og forklarte hvordan de hadde bygget om flere hus. Vi så ødeleggelsene fra sist det var jordskjelv her. Det blir bare småtterier i forhold til det som har skjedd nå.

— De hadde dessuten akkurat reparert tårnet på den fantastiske katedralen som nå er fullstendig ødelagt.

— Denne katastrofen kom veldig tett på oss. Det er en sterk opplevelse, veldig opprørende. Alle går nå og lurer på hvordan det er gått med alle de hyggelige menneskene vi møtte i Christchurch, men vi får ikke fatt i noen nå, sier han.

— Vi er alle svært preget og har fått tett føling med denne katastrofen. Myndighetene her sier at dødstallene vil bli høyere. Mye høyere, sier Knut Arild Hareide (KrF).

En lokal TV-stasjon viser bilder av folk som blir dratt ut av bygninger som har kollapset, og det er uklart hvor mange av dem som er i live.

Studentorganisasjonen Ansa har fått kontakt med 20 norske studenter som bor i området.

— De er alle i god behold, sier informasjonsansvarlig Marius Sortland Myklebust i Ansa New Zealand.

Han har snakket med flere av studentene i Christchurch.

— De er fryktelig slitne og forsøker å få seg litt søvn nå. Det har vært minst 26 kraftige etterskjelv. Det er svært kaotisk der, og de har fått beskjed av lokale myndigheter om å holde sammen.

Det er vann over alt, det strømmer ut av bakken

Fikk panikk Skjelvet hadde en styrke på 6,3 og ble utløst bare 4 kilometer under jordoverflaten, opplyser amerikanske US Geological Survey. Episenteret lå fem kilometer utenfor byen.

— Det var helt utrolig hvor kraftig det var. Jeg har aldri opplevd noe lignende tidligere, sier Julian Hogday, som eier en butikk i Christchurch, til fjernsynsstasjonen TV3.

Folk løp skrekkslagne ut i gatene da bakken begynte å riste litt før klokka 13 lokal tid tirsdag.

— Dette er et tidspunkt da folk jobber og barn er på skolen. Dessverre kan jeg ikke utelukke dødsfall, sa statsminister John Key før det var bekreftet at flere hadde mistet livet.

Han har innkalt regjeringen til krisemøte senere tirsdag.

Kristine Ravlo Sand (16) er utvekslingselev ved en videregående skole i Christchurch. Hun spiste lunsj i skolegården da skjelvet startet.

— Det føltes som at hele verden begynte å skjelve. Folk begynte å hyle og skrike. Men vi var på en veldig trygg plass og jeg tror ikke noen på skolen vår ble skadet. Men det kom noen sprekker i bygningene, sier hun til VG Nett.

Katedralen raste Innbyggere i sentrum av byen har mistet strømmen, og vannforsyningen er kuttet som følge av rystelsene. Det har brutt ut branner flere steder. Biler ligger begravet under bygningsrester, og sprekker i bakken gjør det vanskelig å kjøre i gatene.

Den store katedralen i byen er delvis rast sammen, og det eneste som er igjen av kirketårnet, er en haug med stein.

— Jeg var på torget rett utenfor katedralen. Hele fronten har falt ned, og folk løp bort derfra. Det var folk inne også, forteller John Gurr.

Han sier det er fullstendig kaos i hovedgaten Colombo Street.

— Det er vann over alt, det strømmer ut av bakken.

Christchurch, som ligger på Sørøyen, ble rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,0 i september i fjor. Det førte til skader på rundt 100.000 bygninger, men ødeleggelsene var likevel ikke like omfattende som nå.

— Det er ingen nordmenn som er meldt savnet. Men det er fortsatt en redningsaksjon som pågår, så vi følger med, sier pressevakt ved Utenriksdepartementet, Marte Kopstad.