Ulykken skjedde lørdag morgen da folk sto i kø for å være til stede under innspillingen av det populære TV-showet på Ultrastadion i den filippinske hovedstaden. Mange av de omkomne er eldre kvinner.

Minst 392 personer ble skadd, men få av dem alvorlig, ifølge lederen for det filippinske Røde Kors, Richard Gordon. Han opplyste at dødstallene var nedjustert fra 88 til 73 fordi noen døde var telt to ganger.

TV-showet «Wowowee» lokker med store pengepremier til noen heldige utvalgte blant publikum, og showet er svært populært blant fattigfolk på Filippinene. Mange hadde stått i kø siden onsdag for å komme inn.

– Falt sammen

– Politiet etterforsker årsakene til ulykken, blant annet påstander om at panikken brøt ut da noen ropte «bombe», sier Manilas politisjef Vidal Querol.

Flere av de overlevende forteller at de aldri hørte noe rop om bomber, men at kaoset oppsto når den enorme menneskemengden presset på for å komme gjennom den trange tunnelen inn til stadionet.

– Folkemengden bak oss dyttet oss forover. Snart så vi folk lenger framme som falt sammen, forteller Analiza Saldino, som selv brakk beinet i ulykken og fikk behandling på et helsesenter i området.

Det var landets største fjernsynskanal ABS-CBN som arrangerte TV-showet. En medarbeider i kanalen opplyste at sikkerhetspersonell hadde stengt porten inn til stadion like før katastrofen inntraff.

Kanalens assisterende visepresident for sikkerhet, Rene Luspo, sier beslutningen ble tatt da folk ble urolige og begynte å dytte for å komme seg lenger fram i køen inn til stadion.

Døde kropper, de fleste kvinner, ble lørdag båret ut fra stadionet på bårer, og lagt direkte på fortauet utenfor, tildekket med aviser, plastposer eller klær.

Håpet på bedre liv

Fattige mennesker hadde begynt å samle seg utenfor stadionet tidligere i uken, og noen hadde reist med buss fra provinser opp til 40 mil unna. Lørdagens utgave av «Wowowee» var et jubileumsshow med ekstra mange premier, og mange trodde dette ville bli en enestående mulighet til å bedre sine levekår.

Selv etter ulykken var enkelte desperate etter å komme seg tilbake til stadionet, i den tro at showet og premieutdelingen ville bli gjennomført som planlagt.

– Jeg må tilbake. Vær så snill å la meg gå tilbake, dette er sjansen min til å være med på gameshowet, sa 65 år gamle Thelma Magpantay som ble behandlet for beinbrudd på et sykehus.

Arrangørene av «Wowowee» avlyste innspillingen av jubileumsepisoden lørdag.