Den norske Helsingforskomité ved assisterende generalsekretær Gunnar M. Ekeløve-Slydal og styremedlem Anders Heger i PEN International er blant dem som har skrevet under.

De 70 gruppene omfatter 40 land.Ibrevet, som er gjengitt i den britiske avisenThe Guardian, konstaterer organisasjonene at de er bekymret over Storbritannias reaksjon og at landet har tatt i bruk nasjonale sikkerhetslover for å stanse informasjon som har offentlighetens interesse.

– Vi mener den britiske regjeringens svar undergraver fundamentale menneskerettigheter i landet. Regjeringen har fordømt, og ikke feiret, gravende journalistikk, som har en sentral rolle i et sunt, demokratisk samfunn, heter det.

For en tid tilbake ble det kjent at ledende rådgivere i Camerons regjering hadde forsøkt å tvinge avisen The Guardian til å ødelegge dokumenter de mente var for sensitive til å offentliggjøres.

I en rettshøring i London denne uken ble det lagt fram et dokument der britisk politi knytter samboeren til en amerikansk gravejournalist til terrorisme fordi han forsøkte å ta med materiell fra Edward Snowden til Brasil.