Et par stive stormkuler slynget gigantfergen «Norrøna» ut av kurs i ettermiddag. Med et drønn dunket Smyril Lines stolthet inn i en steinmolo like utenfor havnebassenget i Torshavn på Færøyene.

— Først treffer skipet piren på babord side, og får et mindre hull i skroget. Deretter dreier vinden, og fergen blir umiddelbart kastet over på motsatt side av moloen. Her får «Norrøna» en real flenge midtskips, forteller presserådgiver Kåre Durhuus i ulykkesrederiet til bt.no.

Fikk krisehjelp

Ifølge færøyske medier var flengen fire meter i bredden, og «bergensfergen» tok inn mye vann.

— Brannmannskaper kom seg raskt om bord, og dermed ble fergen lenset og stabilisert før den fikk for stor slagside, forklarer Durhuus.

I de kraftige vindkastene ble alle passasjerene og hele cateringmannskapet, totalt 58 i tallet, evakuert over i en mindre båt og skysset inn til et hotell i Torshavn.

Vel tilbake på hotellet fikk de tilbud om krisehjelp, noe flere skal ha takket ja til.

Må vente på hjemtur

Etter det BT har brakt på det rene, befant det seg ikke nordmenn om bord i fergedramaet.

Derimot sto ti passasjerer fra Norge på kaien og trippe, for å komme seg hjem med fergen som skulle klappe til kai i Bergen klokken 21.00 i morgen kveld. Det skjer ikke.

— Vi har foreløpig ikke oversikt over hvor store skadene er, eller hvor lang tid det tar å utbedre dem. Vi vurderer å hyre inn en ekstraferge, eventuelt sende passasjerene videre til Bergen og Hanstholm med fly. Eksakt når det skjer, kan jeg ikke si, forteller Duurhus.

Ulykken kommer ekstra ubeleilig for Smyril Line, som med morgendagens planlagte «jomfrutur» fra Skoltegrunnskaien for første gang skulle ta opp konkurransen med Fjord Line på strekningen Bergen-Hanstholm.

- Feilplassert kai

«Norrøna» er kalt «Færøyenes stolthet», og har plass til nesten 1500 passasjerer. Det ble sjøsatt i 2002, og foretok sin jomfrutur i fjor. Den er den eneste fergen i Nordatlanteren.

På grunn av fartøyets størrelse, måtte det bygges ny kai i Torshavn da fergen ble satt i trafikk i fjor. Flere har tidligere - ifølge færøyske medier - påpekt at kaien er så feilplassert, at «Norrøna» kunne få store problemer i dårlig vær.