Kolonner med militære lastebiler fulle av matvarer til desperate overlevende etter orkanen Katrina rullet endelig inn i New Orleans fredag.

De kamuflasjefargede lastebiler snodde seg som båter gjennom de oversvømte gatene, der flytende lik steker i sola og væpnede bander terroriserer byen, og nådde fram til konferansesenteret der 10.-15.000 mennesker har sittet i fem dager uten mat.

Noen av dem som hadde ventet i dagevis, jublet, mens andre forlangte å vite hvorfor det hadde tatt så lang tid å komme.

Fredag ettermiddag ble omsider de siste av 20.000 mennesker evakuert fra Superdome etter fem dager uten strøm, air conditioning og fungerende toaletter.

Noen pasienter fra Charity-sykehuset ble også endelig evakuert, men mange er fortsatt igjen i sykehuset som er uten strøm og der likene stables i trappene. De første forsøkene på evakuering ble avbrutt da helikoptrene ble beskutt.

TV-scenene som viser hemningsløse plyndring i mørklagte gater og skyting mot helikoptre som evakuerer pasienter, soldater som reparerer dikene og politifolk, har sjokkert seerne både i USA og ellers i verden som spør seg hvordan verdens mektigste supermakt ikke takler situasjonen.

En av soldatene som er utplassert for å gjenopprette ro og orden, som nylig kom hjem fra Irak, sa at scenen minnet om Bagdad, bare at her er det hans eget folk som tigger om vann. Fredag sa senator Dave Vitter at 10.000 mennesker kan ha omkommet bare i Louisiana.

94.000 mennesker er evakuert til Røde Kors-leirer, men 50.000 mennesker venter ennå på å bli hentet ut, sier borgermester Ray Nagin.

<b>VENTER:</b>En av overlevende ligger på bakken mens han venter påå bli reddet ut av byen.
<b>INNESTENGT:</b>Tusenvis av mennesker sitter i heten utenfor Superdome og venter på å bli evakuert.
REUTERS