Det giftige avfallet ble losset fra det Panama-registrerte skipet «Probo Koala» 19. august, og dumpet i det fri rundt Abidjan, som har fire millioner innbyggere, en tredel av landets innbyggere.

Giftskandalen har utviklet seg til en nasjonal katastrofe, sier landets planleggingsminister Paul Bouhoun Bouabre. Han lover en kriseplan for å få nøytralisert de giftige gassene fra avfallet.

Gassene fra avfallet gir kvalme, oppkast, diaré og pustevansker.

Giftskandalen førte tidligere i uken til at statsminister Charles Konan Banny onsdag innleverte sin avskjedssøknad.

President Laurent Gbagbo godtok avskjedssøknaden, men ba Banny, som har ledet en overgangsregjering, om å fortsette å skjøtte sine oppgaver inntil det kan bli dannet en ny regjering

«Probo Koala», som kom med giftlasten, er registrert i Panama og drives av et gresk rederi. Det var tidligere eid av Torvald Klaveness-gruppen, men direktør Knut Ek i Klaveness opplyser at de solgte skipet for flere år siden, og ikke har hatt noen befatning med det de siste årene.

Det er dyrt å kvitte seg med giftig avfall i rike industriland. Det har de siste årene vært flere tilfeller av at giftig avfall er blitt illegalt dumpet i afrikanske land.